Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Ik had dit zelf ook allemaal zo snel niet verwacht”

Bert Derkoningen, hier nog in het slot van zijn carrière aan de slag bij Maaseik. Volgend seizoen is hij de nieuwe coach van Duvel Puurs. Foto: Dick Demey

“Ik had dit zelf ook allemaal zo snel niet verwacht”

Volleyballiga b (m)Duvel Puurs - Bert Derkoningen is tot zijn eigen verbazing nieuwe coach van Duvel Puurs

Kleine verrassing vorige week bij Duvel Puurs: met het aanstellen van Bert Derkoningen tot nieuwe coach maakte de club uit Liga B een toch wel verrassende keuze. Ook de 34-jarige ex-libero van onder meer de nationale ploeg en Maaseik zelf was verrast door het aanbod van de Klein-Brabanders.

In de periode 2007 - 2015 grossierde Derkoningen als speler van Maaseik in nationale titels, bekers en internationale successen. Tot hij twee jaar geleden stopte met volleyballen. “Ik had alles bereikt wat ik wilde bereiken: nationale en Europese successen met Maaseik, een EK en een WK met de nationale ploeg. Het enige wat ontbrak, was een plaats in de Final Four van de Champions League. Al waren we daar in 2011 zeer dichtbij (Maaseik sneuvelde in de beslissende partij tegen het Poolse Jastrzebski in de golden set, red.).”

“Ik vind dan ook dat ik het maximum uit mijn carrière gehaald heb.”

Master in de politieke wetenschappen

En dus ruilde Derkoningen in 2015 het volleybal weer in voor ... de schoolbanken. “Toen ik prof werd bij Maaseik, moest ik wegens tijdsgebrek mijn studies stopzetten. Na mijn carrière was het tijd om me weer achter de boeken te zetten. Ik wilde en wil nog steeds mijn master in de politieke wetenschappen behalen. Normaal gezien is het eind dit jaar eindelijk zo ver.”

Ambities om nu al als coach aan de slag te gaan, had Derkoningen dan ook niet meteen. “Tot twee weken geleden was daar helemaal geen sprake van. Studeren, dan werken en nadien eventueel als trainer ergens aan de slag gaan. Dat was het plan. Echt zoeken was er zelfs nog niet bij, ik zou het wel op me laten afkomen.”

Tot er een telefoontje kwam van Puurs. “Op zich komt dit aanbod eigenlijk een jaar te vroeg. Maar ik wil deze uitdaging best aangaan. Puurs was in het verleden een team met naam. Tot de club drie seizoen geleden bijna op zijn gat zat. Men is al uit een diep dal geklommen en wil nu verderbouwen. Aan dat project wil ik graag mijn steentje bijdragen. Maar eerst wil ik de jongens wat beter leren kennen. Ik heb me al wel wat verdiept in de prestaties van het voorbije seizoen en ik denk dat we een team hebben om mee te draaien aan de top. Eigenlijk zouden we dit seizoen de kloof met de top twee kleiner moeten proberen te maken.”

De voormalige libero van de Red Dragons kijkt dan ook met de nodige ambitie uit naar deze opdracht. “Ik ben iemand die niet graag verliest. Ik wil de spelers boven zichzelf laten uitstijgen en ze proberen te begeesteren en beter te maken. Of me dat zal lukken, zal blijken op het einde van het komende seizoen. Dan zal duidelijk zijn in hoeverre het trainerschap me ligt en of het me bevalt.”