Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Wuutwezelnaar Boy-Adrian van Gelderen opnieuw Belgisch  kampioen bij de young riders: “Kan je je jeugdjaren mooier afsluiten?”

Boy-Adrian van Gelderen op zijn paard Be Cool. Foto: peter van den bulck

Wuutwezelnaar Boy-Adrian van Gelderen opnieuw Belgisch kampioen bij de young riders: “Kan je je jeugdjaren mooier afsluiten?”

Paardensportbk young riders

Boy-Adrian van Gelderen kroonde zich zondag opnieuw tot Belgisch kampioen bij de young riders. Vier jaar na zijn eerste gouden medaille was het opnieuw raak voor de ruiter uit Wuustwezel. “Die eerste gouden medaille was speciaal, deze is de mooiste.”

“Dit is mijn laatste jaar als young rider. Is er een mooiere manier om je jeugdjaren af te sluiten?”

Van Gelderen was zondag duidelijk aangedaan door zijn zege op het BK, ook al kwam zijn zege op het nationaal kampioenschap niet meteen als een verrassing. Enkele weken geleden had hij zich met zijn paard Be Cool als laatste ruiter in de Belgische landenprijs al eens getoond. Het werd toen een nek-aan-nekrace met Nederland, maar de slotamazone bij de Nederlanders bezweek onder de druk en liet de laatste balk vallen. Van Gelderen en Be Cool bleven wel foutloos en schonken de Belgische ploeg zo de zege.

De overwinning op het BK voor young riders stond toen al in de sterren geschreven. De Wuustwezelnaar sprong zondag beheerst en gecontroleerd twee rondjes foutloos en was meteen de enige die daarin slaagde. Voor de finale stond hij derde, maar door de fouten van zijn concurrenten schoof hij door naar het hoogste podiumschavotje als nieuwe Belgische kampioen. “Ja, de ontlading is groot”, zegt Van Gelderen. “De voorbije twee jaar werd ik telkens derde. Ook fijn, maar goud is toch net iets anders. Dat dit geen verrassing is? Kijk, ik start alleen als ik weet dat ik kans maak om te winnen. Al ga ik nooit naar een kampioenschap met de verwachting om goud te winnen, wel om op het podium te eindigen en dat is nu al vier jaar op rij gelukt.”

Nochtans liep het niet allemaal van een leien dakje voor Van Gelderen. Een BK wordt verreden over vier omlopen en na de eerste omloop zag het er niet zo goed uit. De ruiter stond pas ergens in de middenmoot. “Om de een of andere reden mis ik altijd mijn start. Na de eerste manche stond ik nog nooit in de top drie. Achteraf bekeken helpt het wel als je niet van dag één aan de leiding staat, want dan kan je enkel zakken in het klassement. Nu begon ik aan de finale als derde, de ervaring heeft me geleerd dat er altijd verrassingen zijn tijdens de ontknoping van een kampioenschap en dat was nu niet anders. Ik heb druk nodig. Als het er echt om gaat, ben ik op m’n best. Dan ben ik echt scherp.”

EK

En nu? Zijn slotjaar bij de jeugd nog mooier eindigen en ook Europees kampioen worden? “Twee jaar geleden werden we met het team al eens Europees kampioen en ik teken onmiddellijk voor dat scenario. We hebben de kwaliteit in huis, dat hebben we met onze overwinning in de landenprijs nog maar eens getoond.”