Trekt Trump zich definitief terug uit klimaatakkoord Parijs?

Foto: AP

Trekt Trump zich definitief terug uit klimaatakkoord Parijs?

Print

De Amerikaanse president Trump trekt zich volgens twee bronnen uit zijn entourage terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Momenteel bekijkt een klein team hoe dit concreet in zijn werking zal gaan. Dat melden de nieuwssite Axios en andere Amerikaanse media. Trump heeft ondertussen zelf via Twitter laten weten dat hij één van de komende dagen zijn beslissing zal aankondigen.

Na zijn bezoek aan Brussel vorige week had Trump al meegedeeld dat hij deze week een beslissing zou nemen over het klimaatakkoord. Volgens nieuwssite Axios zou een brief van 22 Republikeinse senatoren een belangrijke rol gespeeld hebben in zijn beslissing. In die bewuste brief zouden de senatoren Trump aangespoord hebben om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Er was ook speculatie dat de definitieve beslissing vertraging heeft opgelopen onder druk van Trumps dochter Ivanka. Zij zou wél achter het klimaatakkoord staan.

De terugtrekking zou een serieuze afrekening betekenen met het werk van Trumps voorganger, Barack Obama. Obama beschouwde de klimaatsverandering namelijk als een topprioriteit. Het zou een sterk signaal zijn naar de rest van de wereld. De VS zou op die manier expliciet aangeven dat de klimaatsverandering niet prioritair is voor hen.

De enige twee andere landen die de deal niet ondersteunen zijn Syrië en Nicaragua. In totaal ondertekenden 195 landen de overeenkomst.

Nu in het nieuws