FOMU ontfermt zich over historisch Agfa-Gevaertarchief

Een foto uit 1925 van de afdeling ‘Verzending’ in het oude gebouw van Agfa-Gevaert. Foto: Agfa-Gevaert

FOMU ontfermt zich over historisch Agfa-Gevaertarchief

Print
Mortsel / Antwerpen -

Het voorbije anderhalf jaar heeft het Fotomuseum gewerkt aan een waarderings- en herbestemmingstraject voor het archief van Agfa-Gevaert. “Het doel is dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, beheren en ontsluiten voor het grote publiek.”

Beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel en het Fotomuseum (FOMU) op het Antwerpse Zuid ­delen een lange geschiedenis. Toen het bedrijfsarchief van Agfa-Gevaert vrijkwam voor herbestemming door de sluiting van het Varenthof in Mortsel greep het FOMU samen met de provincie die kans met beide handen. “Het bedrijfsarchief van Agfa-Gevaert vormt een omvangrijke getuigenis van de geschiedenis van het bedrijf. Bovendien biedt het ons een unieke kans om de foto­industrie in kaart te brengen en het archief te ontsluiten voor zowel wetenschappelijk onderzoek als voor een breed publiek”, zegt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens. De provincie maakte daarom 160.000 euro vrij voor een waarderings- en herbestemmingsproject. “Want onze grote ambitie is om het Fotomuseum uit te bouwen tot het fotografische geheugen van Vlaanderen.”

FOMU ontfermt zich over historisch Agfa-Gevaertarchief
De afdeling ‘Fotokontrool’ keurt het gefabriceerde fotopapier (1930). Foto: Agfa-Gevaert

Lieven Gevaert-toren

Het Agfa-Gevaertarchief zal een onderkomen vinden in de nieuwe Lieven Gevaert-toren naast het FOMU, die in 2018 klaar zal zijn voor gebruik.

“Maar er zullen nog jaren overgaan vooraleer het ­grote publiek stukjes van de deelcollectie te zien zal krijgen”, legt curator van de FOMU-collectie Tamara Berghmans uit. “Want het gaat om een gigantisch archief dat het Varenthof op dit ogenblik van de kelder tot de nok vult en zo’n 220 kubieke meter aan objecten en audiovisueel materiaal telt. Dat materiaal gaat terug tot 1894 en werd gelukkig erg goed beschreven door voormalig werknemer Laurent Roosens, maar dat neemt niet weg dat we vanaf het ogenblik dat de depottoren klaar is voor gebruik het archief naar hier moeten verhuizen, alle dozen moeten uitpakken en de inhoud moeten uitsorteren… Een heel karwei.”

FOMU ontfermt zich over historisch Agfa-Gevaertarchief
Rolfilm en kleinformaatfilms worden aan de lopende band verpakt (ca. 1960). Foto: Agfa-Gevaert
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio