UAntwerpen en water-link starten onderzoek naar nog zuiverder drinkwater

Print
UAntwerpen en water-link starten onderzoek naar nog zuiverder drinkwater
Antwerpen -

De Antwerpse universiteit en drinkwatermaatschappij water-link starten een leerstoel voor onderzoek naar zuiverder drinkwater. Nieuwe regels vragen om een andere, risicogebaseerde aanpak. Dat systeem moet nieuwe vormen van vervuiling uit het water halen.

Het onderzoek focust specifiek op nieuwe vormen van vervuiling, die nu nog onvoldoende bekend zijn. Die zullen worden opgespoord met een zeer nauwkeurige gaschromatograaf, die meer stoffen zal gaan opsporen dan nu het geval is.

“Het gaat vooral om huishoudelijke producten, zoals resten van antibiotica of andere geneesmiddelen zoals de pil, weekmakers, hormoonverstoorders, vlamvertragers, enzovoort”, zegt onderzoeker Jan Cools van het Instituut Milieu & Duurzame Ontwikkeling.

Door het onderzoek krijgen de drinkwateroperatoren “een glazen bol”, een voorspellend systeem dat de aankomende vervuiling in het oppervlaktewater snel kan opsporen en waar mogelijk zuiveren. In uitzonderlijke gevallen van overmacht kunnen via het systeem ook overheden en burgers geïnformeerd worden.

Europabreed

De ontwikkeling van het systeem gaat nog een tijd duren. De toestellen kunnen momenteel een aantal stoffen zelfstandig detecteren en benoemen, maar de interne ‘catalogus’ zal voor de bijkomende stoffen worden uitgebreid. “De samenwerking loopt vier jaar. Na twee jaar hopen we al heel wat resultaten te hebben. Een volledig voorspellend systeem zal zo’n twee tot vier jaar duren”, aldus Cools nog.

Het onderzoeksproject wordt met bio-ingenieurs, chemici, maar ook sociologen en economen interdisciplinair. De resultaten kunnen een bijdrage leveren aan het drinkwater voor de inwoners van de regio Antwerpen, maar kunnen volgens de participanten ook Europabreed worden gebruikt.

MEEST RECENT