© REUTERS

Vetsmelter Verkest weer voor rechter in uitloper dioxinecrisis

Voor de Gentse correctionele rechtbank start woensdag een proces wegens schriftvervalsing tegen veevoederfabrikant De Brabander uit Roeselare, dat achttien jaar na datum de dioxinecrisis weer oprakelt. Vetsmelter Verkest moest van de rechtbank een miljoen euro schadevergoeding betalen aan De Brabander voor het leveren van met dioxines gecontamineerd vet, maar dat laatste bedrijf zou valse creditnota’s opgesteld hebben. Jan en Lucien Verkest hebben zich burgerlijke partij gesteld en eisen op hun beurt een schadevergoeding.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting haar oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb’s (polychloorbifenyl) besmette vetstoffen aan vetsmelter Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. De dioxinecrisis leidde tot het ontslag van minister van Landbouw Karel Pinxten en minister van Volksgezondheid Marcel Colla.

Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Het hof van beroep in Gent veroordeelde hen in 2011 tot twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg hadden vader en zoon Verkest een lichtere straf gekregen, namelijk twee jaar cel volledig met uitstel. Jacques en Jacqueline Thill van het Waalse Fogra, in eerste aanleg veroordeeld tot elk een jaar cel met uitstel, kregen in beroep alleen een geldboete opgelegd.

(belga)