© EPA

ROLAND GARROS. Wickmayer meteen uitgeschakeld, sterke Van Uytvanck naar tweede ronde

Voor Yanina Wickmayer zit Roland Garros er al na één ronde op. Wickmayer moest de duimen leggen voor de beloftevolle Russische Daria Kasatkina (WTA-28). De 20-jarige won na twee sets: 7-5 en 6-4. Alison Van Uytvanck plaatste zich wel voor de tweede ronde, na een zege in twee sets tegen de Japanse Naomi Osaka (WTA-55). Zij neemt het in de volgende ronde op tegen het negende reekshoofd, Agnieszka Radwanska (WTA-10).

jtp

Haar tiende Roland Garros werd een editie om snel te vergeten voor Yanina Wickmayer, die nog maar net hersteld was van een polsblessure. Tegen de Russische had de 27-jarige het echter nooit makkelijk, Kasatkina brak door de opslag van Wickmayer bij een 3-2 stand. Wickmayer lukte wel een rebreak, waardoor het spannend bleef tot bij 5-5 in de eerste set. De volgende twee spelletjes gingen echter naar de 20-jarige Russische, die zo de eerste set binnenhaalde.

In de tweede set verraste de Russische Wickmayer opnieuw, al redde ‘Wicky’ bij een 2-0 stand wel drie breekpunten, maar de Brabantse kon nooit echt de bovenhand nemen in set twee. Ze verloor na 1 uur en 26 minuten, met 7-5 en 6-4. Het is de vijfde keer op tien deelnames dat Wickmayer er in de eerste ronde uitgaat op Roland Garros. Vorig jaar bereikte ze wel de zestiende finales. Daarin bleek toen de latere toernooiwinnares Garbine Muguruza (WTA-5) met 6-3 en 6-0 te sterk.

© BELGA

Wickmayer: “Gelukkig komt het gras er opnieuw aan”

“Natuurlijk ben ik ontgoocheld, want het is nooit leuk om te verliezen. Maar ik heb gedaan wat ik moest doen”, verklaarde Wickmayer. “Ik heb geprobeerd om meteen agressief te beginnen, wat bij enkele punten goed uitdraaide. Mijn loting voor de eerste ronde was geen cadeau. Ze speelt heel goed op gravel. Ze haalt enorm veel ballen terug en omdat ik ritme en vertrouwen mis, was het niet makkelijk om deze wedstrijd naar me toe te trekken. Daar was net iets meer voor nodig en dat ontbrak vandaag.”

Vorig jaar behaalde Wickmayer de derde ronde in Parijs, wat betekent dat ze door deze vroegtijdige uitschakeling plaatsen zal zakken op de WTA-ranking. Toch blijft de Vlaams-Brabantse positief en rekent ze op betere resultaten in de komende weken. “Ik had een moeilijk seizoensbegin, maar nu heb ik geen kwaaltjes meer en ik denk dat de verandering van ondergrond me naar betere prestaties zal stuwen. Gravel is niet mijn favoriete ondergrond, want daar stuiten de ballen hoger. Het heeft enkele weken geduurd voordat ik mijn backhand weer op punt kreeg en ik ben blij dat ik daar vandaag niet te veel fouten mee gemaakt heb. Dat geeft moed. Ik kijk naar de toekomst en ik verheug me erop om opnieuw op snellere ondergronden te mogen spelen, waar mijn agressieve spel beter tot uiting zal komen.”

© BELGA

Van Uytvanck wel door

Van Uytvanck zat meteen goed in de wedstrijd. De Grimbergse brak meteen door de opslag van Osaka, die voorsprong gaf ze niet meer uit handen. Bij 2-5 liet ze wel de kans liggen om de set naar zich toe te trekken, maar bij de volgende kans was het wel prijs: 3-6 na 54 minuten spelen in de eerste set.

De Japanse leek te breken en Van Uytvanck kapitaliseerde haar goede vorm in de tweede set. Ze liep uit tot 1-3, maar daarna stokte de machine en kwam een nochtans nerveus spelende Osaka zelfs helemaal terug in de wedstrijd. Bij een 5-5 stand brak Van Uytvanck echter door de opslag van de 19-jarige Japanse, waarna ze de wedstrijd uitspeelde op de eigen opslag: 5-7, game set en match voor Alison Van Uytvanck. Maandag plaatsten Kirsten Flipkens (WTA 87) en Elise Mertens (WTA 60) zich al voor de tweede ronde.

In de volgende ronde wacht het negende reekshoofd, Agnieszka Radwanska (WTA-10). De 28-jarige Poolse maakte dinsdag in haar wedstrijd van de eerste ronde in 1 uur en 7 minuten met tweemaal 6-1 korte metten met de Française Fiona Ferro (WTA-208).

Voormalig nummer twee van de wereld Radwanska schaarde zich al vijf keer bij de laatste vier op een Grand Slam. Ze was finaliste op Wimbledon, waar ze er ook twee keer in de halve finales uitging, en twee keer halvefinaliste op het Australian Open. Voor Roland-Garros kan Van Uytvanck echter dezelfde papieren als haar Poolse tegenstandster voorleggen. De 23-jarige Vlaams-Brabantse bereikte in 2015 de kwartfinales en dat was in 2013 ook Radwanska’s beste resultaat op het gravelgrandslam.

Van Uytvanck: “Echt superblij!”

“Ik ben echt superblij! Eindelijk sta ik opnieuw in de tweede ronde van een grandslamtoernooi”, vertelde de 23-jarige Van Uytvanck na haar zege in twee sets tegen de 19-jarige Osaka.

“Ik was erg zenuwachtig op het einde. Toen ik haar laatste bal in het net zag stranden, was dat een enorme opluchting. Dat ik me via de kwalificaties kon plaatsen, heeft me veel vertrouwen gegeven en ik heb een goede wedstrijd gespeeld. Toen ik besefte dat ik kon winnen, kreeg ik stress. Maar ik ben vooral agressief blijven spelen op de tweede bal en dat heeft het verschil gemaakt. Ik ben enorm blij dat ik deze wedstrijd gewonnen heb.”

© BELGA

Voor Van Uytvanck was het al twee jaar geleden dat ze nog eens een wedstrijd kon winnen op een grandslamtoernooi. Toen was het eveneens op Roland-Garros dat ze de Slovaakse Anna Karolina Schmiedlova opzij kon zetten voor een plaats in de kwartfinales. “Het is leuk hier. Er was een mooie sfeer op de tribunes. Ik ga nog een beetje langer blijven.”

Van Uytvanck speelt donderdag in de tweede ronde tegen de Poolse Agnieszka Radwanska (WTA-10), het negende reekshoofd in Parijs. “Dat maakt niet zoveel uit. Mijn toernooi kan al niet meer stuk. Het voorbije jaar was verschrikkelijk met al die blessures, maar nu ben ik opnieuw gezond. Het doet plezier om opnieuw mijn normale tennis te kunnen spelen en ik hoop dat ik snel terug kan keren in de top honderd. Ik ga genieten van dit moment en me vervolgens voorbereiden op donderdag.”

© Photo News

Meer sportnieuws