Beet van zeeleeuw die meisje het water in sleurde niet zo onschuldig als gedacht

De beelden van een zeeleeuw die een klein meisje het water in trok in het Canadese havenstadje Steveston gingen de wereld rond. In het filmpje zie je hoe de zeeleeuw uit het water gelokt wordt door enkele mensen, maar dan een klein meisje razendsnel het water in trekt. Het meisje liep een oppervlakkige wonde op, maar die is niet zo onschuldig als ze lijkt.

nkdr

Hoewel het jonge meisje ongetwijfeld de schrik van haar leven kreeg, werd ze relatief snel door een omstaander uit het water gehaald. “Als hij maar één of twee seconden had getwijfeld, had mijn kleine meisje weg kunnen zijn”, vertelde de vader achteraf in een interview met de Canadian Broadcasting Corporation. “Die reactie, dat maakt hem een held.”

Enkele dagen nadat de beelden gemaakt werden, kwamen ze ook onder de ogen van het Vancouver Aquarium terecht. Dat riep de familie in de media meteen op om contact op te nemen, zodat ze hen konden waarschuwen voor een gevaarlijke infectieziekte die een zeeleeuwenbeet met zich kan meebrengen, bij hen bekend als “seal finger” of “zeehondenvinger”.

(lees verder onder de video)

“De familie zag reportages waarin onze zeezoogdierentrainer hen aanraadde contact op te nemen, en dat deden ze”, aldus de woordvoerder van het Vancouver Aquarium. “Ze had inderdaad een oppervlakkige wonde opgelopen en zal nu de juiste behandeling krijgen.”

Een zeeleeuwenbeet, of een beet van eender welk zeewezen, is wezenlijk verschillend van een beet van een landdier omdat zeedieren bacteriën meedragen die landdieren vreemd zijn. In het geval van “seal finger” gaat het over de bacterie Mycoplasma Phocacerebrale, die meteen met een specifiek antibioticum bestreden moet worden.

“Seal finger” zorgt ervoor dat het gebied rond de wonde flink begint op te zwellen. Het treft meestal de handen, simpelweg omdat dat de plaats is waar trainers, dierenartsen en biologen het makkelijkst gebeten worden. Hoewel het nu tamelijk makkelijk te behandelen valt, verloren zeehondentrainers in het verleden al vingers of zelfs handen aan de infectie.

(lees verder onder de foto)

© ISOPIX

“Als een lid van ons team gebeten wordt door een zeehond of zeeleeuw, nemen ze een brief van onze dierenarts mee naar de dokter die verklaart dat de infectie resistent is tegen bepaalde soorten antibiotica”, aldus Vancouver Aquarium.

De familie van het meisje weerlegt ook de kritiek dat het meisje het zelf gezocht zou hebben door het dier te willen lokken. “Er was iemand naast hen die het dier probeerde te voederen”, aldus de vader. “Ze waren zelfs geen foto’s aan het nemen of wat dan ook.”

Nu het meisje behandeld wordt voor de infectie, zegt haar vader dat ze blij is dat ze nog leeft, en hij ook. “Het enige waar ik mee bezig ben is dat ze veilig is. Ik zou een begrafenis aan het organiseren kunnen zijn in plaats van dit interview te geven.”

LEES OOK: Zeeleeuw trekt klein meisje meedogenloos het water in