© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 3

Keukeleire wint Baloise Belgium Tour na spannend secondenspel op slotdag, Debusschere wint slotetappe

Jens Keukeleiere heeft de 87e editie van de Baloise Belgium Tour (2.BC) gewonnen, de voormalige Ronde van België, en dat ondanks een crash in de allerlaatste kilometer. De ritzege ging op de slotdag in Tongeren naar Jens Debusschere, die de snelste was in de massasprint. Keukeleire pakte ondanks zijn val echter de eindzege door cruciale bonificatieseconden te pakken in de Gouden Kilometer onderweg, voor de neus van Belgisch kampioen Philippe Gilbert. Keukeleire reed deze rittenkoers in het shirt van de nationale ploeg, doordat zijn ploeg Orica-Scott zelf niet deelnam maar zijn wel renner afstond aan een nationale selectie.

vml

De Fransman Rémi Cavagna van Quick Step begon als leider aan de laatste etappe maar had amper één secondje voorsprong op Jens Keukeleire, vijf op Tony Martin en veertien op Philippe Gilbert.

Twee broers in vlucht van de dag

In de laatste rit van deze Ronde van België moesten de renners van Tienen naar Tongeren 170 kilometer overbruggen, over een voornamelijk plat parcours. Ideaal voor een massasprint dus en zo kregen we een traditionele “vlucht van de dag”. Met Tim en Benjamin Declercq trokken twee broers samen in de aanval, de ene rijdt voor Quick Step terwijl de andere de kleuren verdedigt van Sport Vlaanderen. Samen met de veldrijder Daan Soete, de Oostenrijker Brändle en de Nederlander van der Hoorn reden ze lange tijd voor het peloton uit. Vlak voor het ingaan van de finale werden ze zoals verwacht weer ingerekend.

Twee tussensprints voor Gilbert, eentje voor Keukeleire

Bij het begin van de Gouden Kilometer op 27 kilometer van de streep won Jens Keukeleire van de nationale ploeg meteen de eerste sprint, voor ploegmaats Philippe Gilbert en Julien Vermote van Quick Step. Keukeleire nam zo met de bonificatieseconden meteen virtueel de leiding over van Cavagna. De twee volgende tussensprints waren voor de Belgische kampioen maar Keukeleire werd telkens tweede en met dertien seconden voorsprong op Gilbert naar aankomstplaats Tienen.

Door die versnellingen in die Gouden Kilometer kregen we een kopgroep van tien man. Quick Step had vier mannetjes voorin maar ook de snelle Bryan Coquard (Direct Energie) was mee en dat werkte verlammend, waardoor het peloton de vluchters al snel weer kon inrekenen.

Keukeleire crasht maar wint

Ondanks enkele speldenprikken in de laatste tien kilometer geraakte niemand meer weg en zo kregen we alsnog de aangekondigde massasprint. In de laatste kilometer stond virtueel leider Keukeleire plots echter te voet na een val, waardoor hij niet meer mee kon sprinten. Zijn val gebeurde echter in de laatste drie kilometer, waardoor zijn achterstand werd geneutraliseerd, en door zijn bonificatieseconden was hij dan al zeker van de eindzege.

In de massasprint was Jens Debusschere de snelste, na knap voorbereidend werk van Lotto-Soudal. Vermeltfoort en Van Poppel mochten mee op het podium. Na zijn zege in de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke is het de tweede overwinning van het seizoen voor Debusschere.

© BELGA

Keukeleire kwam enkele minuten later al juichend over de streep, een bizar beeld. Keukeleire volgt op de erelijst Dries Devenyns op.

Uitslag:

1. Jens Debusschere

2. Coen Vermeltfoort (Ned) z.t.

3. Boy van Poppel (Ned)

4. Baptiste Planckaert

5. Kenny Dehaes

6. Aaron Gate (N-Z)

7. Bert Van Lerberghe

8.Jürgen Roelandts

9. Michael Van Staeyen

10. Joeri Stallaert

Eindstand:

1. Jens Keukeleirein in 16u59’43”

2. Rémi Cavagna (Fra) +6”

3. Tony Martin (Dui) +11”

4. Philippe Gilbert +12”

5. Julien Vermote +38”

6. Maurits Lammertink +40”

7. Tiesj Benoot +40”

8. Oliver Naesen +42”

9. Ruben Guerreiro +52”

10. Wout van Aert +58”

Meer sportnieuws