© AFP

Filipijnse president doet schokkende uitspraak aan soldaten: “Ik steun jullie, al verkracht je drie vrouwen”

De controversiële Filipijnse president is de schaamte voorbij. “Doen jullie je werk maar. Al verkracht je drie vrouwen, ik neem de schuld op mij”, dat zei hij in een toespraak aan zijn soldaten.

adm

Duterte deed de wansmakelijke uitspraak op het eiland Mindanao. Daar woedde de afgelopen week een hevige strijd tussen overheidstroepen en leden van de Maute, een groep gelinkt aan IS. Duizenden mensen zijn op de vlucht en er vielen al zeker 46 doden.

Krijgswet

Dinsdag riep president Rodrigo Duterte de krijgswet uit, nadat een honderdtal islamistische strijders de stad belegerden. Volgens functionarissen zouden de jihadisten afkomstig zijn uit andere Zuidoost-Aziatische landen, en zouden ze vechten met lokale militanten om een kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat op te richten. Sommige van de buitenlandse jihadisten werden ondertussen gedood door het offensief van het leger om de stad weer te veroveren, aldus het leger.

Het vreemde is dat hij eerder op de week zijn troepen aanmaande de krijgswetten te respecteren. “Als je vallen, val ik ook. Misbruik zal niet getolereerd worden”, klonk het toen.

Duterte heeft van misplaatste grappen zijn handelsmerk gemaakt. Zo noemde hij Obama een hoerenzoon en vergeleek hij zijn brutale aanpak van drugscriminaliteit met die van Hitler. Vorige maand zei hij nog “moslimextremisten levend” op te eten.