© kristin matthyssen

1 / 2

Ruggenwervel van Mieke (62) verbrijzeld door vallend stuk van eik

De gemeente Brasschaat laat haar bomenbestand inventariseren, onder meer op gebreken. Voor Mieke van Staeyen (62) komt het te laat. Zij kreeg een tak van een eik op zich. Ze roept de gemeente op om de inventarisatie ter harte te nemen. “En herneem zo’n initiatief geregeld.”

kristin matthyssen

Dat een goed beheer van openbaar groen belangrijk is, bewijst het noodlot waardoor Mieke op 12 januari in Brasschaat-Donk getroffen werd, al beseft ze zelf dat het nooit mogelijk is om alle risico’s uit te sluiten. Toen ze een 7-jarig jongetje met de bakfiets om 15.30u had opgehaald aan de openluchtschool Sint-Lutgardis, kreeg ze een dikke tak van een eik over zich heen. Vandaag revalideert ze nog steeds in Revarte in Edegem.

“Mijn ruggenwervel was verbrijzeld en mijn borstbeen gebarsten. Verder had ik nog zeven ribfracturen, een klaplong en twee breuken in mijn linkeronderarm. Na drie weken in AZ Klina verblijf ik nu al vier maanden in Revarte in Edegem om te revalideren. Het is raar: je vertrekt voor een halfuurtje om een kindje op te halen en vijf maanden later ben je nog niet terug thuis.”

“Daarom mijn vraag: doe die inventarisatie van bomen alsjeblief grondig en herneem dit geregeld. Af en toe lees je over dreven die gekapt worden omdat de bomen te ziek zijn. Je mag daar niet lichtzinnig over oordelen.”

Natuur onberekenbaar

Volgens Dirk de Kort (CD&V), schepen van Groen, houdt de inventarisatie niet rechtstreeks verband met het ongeval dat Mieke trof. “Wat het spijtige ongeval van mevrouw Van Staeyen betreft: nadat we verwittigd werden, heeft onze groendienst meteen alle bomen in die laan geïnspecteerd. Ze waren kort tevoren nog gesnoeid. Dat toont aan dat goed groenbeheer nooit alle risico’s kan uitsluiten. De natuur is soms onberekenbaar. Wij zijn als gemeente verzekerd voor dergelijke ongevallen en het zijn nu de verzekeringsmaatschappijen die de verdere afwikkelingen doen.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio