© saskia van gestel

© Hans Otten

1 / 2

Hoe Mols museum door enorme erfenis plots miljoenen in kas heeft

Ronald Luyten (64) uit Herentals heeft al zijn bezittingen geschonken aan het Jakob Smitsmuseum in Mol-Sluis. Dat vermogen – onder meer drie huizen en achttien werken van de Molse kunstenaar om wie het museum draait – zou miljoenen waard zijn. Voor een museum met zo’n 5.000 bezoekers per jaar is dat als het winnen van de loterij. “In de toekomst zullen we ook echte topwerken aankopen.”

Saskia Van Gestel

Enkele weken geleden stierf ­Ronald Luyten, in de regio bekend als de man achter de veelgevraagde discobar De Witte ­Stilte, op 64-jarige leeftijd als gevolg van een hersenbloeding. Naast dj was hij ook eigenaar van galerij De Kunstkamer. Hij was een enorme fan van Jakob Smits en had achttien werken in bruikleen geschonken aan het museum, gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis.

Met de dood van Ronald erft het Jakob Smitsmuseum een vermogen van miljoenen ­euro’s, waaronder drie huizen, een enorme platencollectie en meer dan driehonderd kunstwerken. “Alles wordt momenteel zorgvuldig geïnventariseerd door de notaris en alle papieren worden in orde gebracht”, zegt Marina Nuyts, voorzitster van de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum.

“In de toekomst kunnen en zullen we veel duurdere werken, van ruim 300.000 euro, zeker aanschaffen”, aldus Nuyts. “Deze werken zullen het museum nog een nieuw elan geven.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio