Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© TOM GOYVAERTS

Korfbalfinale topklassefloriant merelbeke - kwik (zondag 15.30u op het veld van sikopi)

Coach Jurgen Frensch neemt het in finale met Kwik op tegen Floriant van ... broer Ewald: “Goed dat het eens geen zuiver Antwerpse finale is”

Kwik of Floriant? Een van die twee clubs kroont zich zondag op het veld van Sikopi tot de nieuwe landskampioen. Een verrassende finale, met ook twee opvallende coaches. Jurgen Frensch neemt het met Kwik op tegen het Floriant van ... broer Ewald.

lwi

Heren, is dit voor jullie ook zo’n verrassende finale?

Jurgen Frensch (Kwik): “Absoluut. Op Kwik was ik dit jaar samen met Ken Coeckaerts een project gestart om binnen de drie jaar kruisfinales en eventueel finales te spelen. We liggen dus duidelijk voor op schema (lacht). Floriant stond verleden jaar al in de kruisfinales en is ook een typische veldploeg. Hun finaleplaats is dus minder verrassend, al had ik ploegen als Borgerhout/GW, AKC/Luma, Boeckenberg en Scaldis toch eerder in de finale verwacht.”

Ewald Frensch (Floriant): “Je zag dat zowel Kwik als Floriant dit seizoen begon mee te spelen met de grote namen. Vergeet niet dat we dit seizoen niet hebben verloren van Borgerhout/GW en dat we wonnen van AKC/Luma.”

Met Floriant in de finale wordt het voor eerst sinds lang eens geen zuivere Antwerpse aangelegenheid. Een goede zaak?

Jurgen Frensch: “Een uitstekende zaak. Het talent is aanwezig in Oost-Vlaanderen en ik ben enorm blij voor mijn broer dat hij de eerste is die al dat potentieel naar de finales heeft weten te loodsen.”

Ewald Frensch: “We zouden wat meer uit onze comfortzone moeten durven te treden. Dan zou het korfbal in Vlaanderen al veel verder hebben gestaan. Na mijn passages bij Ganda, Vobako en Floriant besef ik dat er overal in Vlaanderen veel talent rondloopt. En dus niet alleen in het Antwerpse.”

Wat is de sterkte van jullie ploeg?

Jurgen Frensch: “Wij zijn het enige team van de kruisfinalisten die zonder internationals speelt. Onze brede kern is dus onze kracht. Dat onze tweede ploeg zowel in de zaal als op het veld kampioen is gespeeld, gebeurt niet zomaar.”

Ewald Frensch: “Heel simpel: de ploeg is de kracht van Floriant. Als je ziet hoe we in de halve finale tegen AKC/Luma uit een geslagen positie zijn teruggekomen. Bovendien hebben we ook een hele jonge kern, deze ploeg kan nog vele jaren mee. Kijk, deze verrassende finale is een zege voor het korfbal. Zowel Floriant als Kwik kan een voorbeeld nemen aan het voetbal: Gent pakte twee jaar geleden de titel en speelt nu elk jaar mee voor het kampioenschap, dat moet een inspiratie zijn Kwik en Floriant.”