© Stijn Van de Sande

Phood combineert slaatjes met fotografie

In de schaduw van het Schepenhuis in Mechelen opende Phood. De zaak is een combinatie tussen een saladbar, waar klanten zelf hun slaatjes kunnen samenstellen, en een fotografiewinkel.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Bij Phood op de Steenweg kunnen klanten terecht voor slaatjes, croques en smoothies die ze volledig zelf kunnen samenstellen. “Ik eet zelf graag al eens een slaatje”, zegt uitbater Dirk De Backer. “Maar heel vaak zit er toch iets in wat je niet lust of waar je op dat moment geen zin in hebt. Daar willen we met Phood een antwoord op bieden door de mensen zelf hun slaatje of croque te laten samenstellen.”

Maar Phood is meer, want je kan er ook terecht voor fotografie. “In een ver verleden ben ik afgestudeerd als fotograaf. De component fotografie mocht dus zeker niet ontbreken in deze zaak”, klinkt het. “Sinds de komst van de smartphone is iedereen fotograaf, en ik wil daar dan ook op focussen. Je kan bij ons terecht voor alle mogelijke kwalitatieve fotografie-accessoires voor op je smartphone. Daarmee zijn we uniek in Mechelen. We richten ons dus op iedereen die kwalitatief goede foto’s wil nemen zonder een dure camera te moeten kopen.”

Daarnaast beschikt Phood ook nog over een fotostudio en is het ook een printshop. “Op de tweede verdieping hebben we inderdaad een kleine studio met greenkey ingericht. Ideaal voor een groep vriendinnen die de perfecte selfie willen of voor vloggers”, zegt De Backer. “Die foto’s kan je meteen ook laten printen, net als affiches of posters. Tijdens het wachten kan je dan een slaatje eten en zo is het plaatje compleet.”

"Combinaties zie je steeds vaker"

De combinatie van een saladbar en een fotowinkel is een ongezien concept in Mechelen en ver daarbuiten. “Maar je ziet het steeds vaker dat verschillende aspecten gecombineerd worden in één zaak. Mijn inspiratie haalde ik bij de Wasbars van Antwerpen en Gent en bij Peloton De Paris in de Hoogstraat in Mechelen, dat zowel een café als een fietsenwinkel is.”

Dirk werkte lange tijd als logistiek manager bij een uitgeverij. “Maar na een herstructurering kon ik daar niet langer blijven”, vertelt hij. “Daarom heb ik beslist om zelfstandige te worden, dan heb ik alles zelf in de hand. Het is ook niet helemaal nieuw voor mij. Samen met mijn ex-vrouw heb ik ook een tijdje een zaak gehad op de Bruul, maar nu richt ik me volledig op Phood.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners