© rr

Gepest, te vaak op de bank... Anthony Vanden Borre heeft het alweer gehad bij zijn Congolese ploeg

Drie maanden na zijn opmerkelijke transfer naar het Congolese TP Mazembe is Anthony Vanden Borre (30) terug in België. Ontgoocheld en gedegouteerd. De kans is reëel dat de rechtsback nooit meer naar Mazembe terugkeert.

jug

Vorige week landde Anthony Vanden Borre in Parijs. Officieel voor papierwerk in verband met zijn visum, officieus omdat hij het heeft gehad bij TP Mazembe. Wat begon als een droomtransfer - een terugkeer naar zijn roots - lijkt uit te draaien op een nachtmerrie.

Vanden Borre vindt bij Mazembe zijn draai niet in een woelige kleedkamer die wordt geleid door enkele oude Congolese internationals die de Brusselaar beschouwen als een indringer. En aangezien er geen echte coach is - de trainer is een oud-speler die voor zijn vrienden kiest - is er geen beterschap in zicht.

© Fils Ngeleka

VdB werd dan ook snel geboycot door zijn ploegmaats en de technische staf. Tijdens de wedstrijden kreeg hij nooit een kans. Om zijn beklag te doen, belde hij naar voorzitter Moïse Katumbi, die zijn transfer had doorgeduwd. Na diens telefonische tussenkomst mocht de ex-Rode Duivel eind april toch eens een dik uur meedoen in de competitie tegen Don Bosco, maar al snel werd duidelijk dat zijn teamgenoten hem niet in het spel wilden betrekken. Als hij al een bal kreeg, waren het slechte passes.

Achteraf belde Tresor Mputu, de ster van het team en een god in Congo, ook naar voorzitter Katumbi. “Vanden Borre is te dik en als hij blijft spelen dan zal hij nog een hartinfarct krijgen op het veld”, klonk het fel. Sindsdien speelde Anthony geen minuut meer. Hij sleept wel enkele kilo’s te veel mee door een gebrek aan matchritme, maar is vooral gedegouteerd door hoe hij behandeld werd. En dat terwijl hij bij zijn aankomst in Afrika nog ontvangen werd door duizenden uitzinnige Congolezen.

Omdat hij er speelde met tijdelijke week- of maandcontracten, kan Vanden Borre zomaar vertrekken uit Lubumbashi. Hier in Europa wil hij een gesprek met Moïse Katumbi, die zijn politieke zaken regelt. Alleen als er volgend seizoen een nieuwe coach komt, is er nog een kansje dat Vanden Borre terugkeert naar Mazembe.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio