© hbvl

Zomer vol wespen verwacht: nu al 4 keer meer dan normaal. Maar dat heeft ook een voordeel

Het ziet ernaar uit dat we een zomer met veel wespen tegemoet gaan. Er worden momenteel al veel wespenkoninginnen waargenomen. Oorzaak: de lange nazomer in 2016 en de zachte winter.

gw

“Normaal ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april, waarna ze een plek zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar werden de eerste wespen al eind januari waargenomen en was er een eerste piek in de laatste week van maart”, stelt Nature, dat zich baseert op tellingen in Nederland.

De strenge vrieskou in april heeft wellicht alleen maar voor een vertraging van de nakende plaag gezorgd. “Het aantal waarnemingen van de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica) ligt vier keer hoger dan normaal”, aldus nog Nature. “Opmerkelijk is dat er ook mannetjes worden aangetroffen. Normaal komen die pas uit in het najaar. Ze bevruchten dan de koninginnen, waarna die gaan overwinteren. De mannetjes gaan vervolgens dood. Nu lijkt het erop dat ook de mannetjes overwinterd hebben.”

Twee generaties

Mogelijk waren er in 2016 op meerdere plaatsen twee generaties wespen. “De wespen zijn steeds meer in staat om gedurende de wintermaanden voldoende voedsel te vinden om hun larven te voeren. Ze profiteren van het groter aantal insecten dat in schuren of stallen overwintert.” Bij een normale ontwikkeling van de nesten is er pas in de loop van augustus overlast door wespen. De nesten die al in februari en vroeg in maart gestart zijn, zouden echter al vanaf eind juni of begin juli overlast kunnen veroorzaken. Het weer kan de wespen nog wel parten spelen. Veel wespennesten zijn niet bestand tegen zware regenval, zoals vorig jaar in juni.

Voordeel

Dit alles heeft echter ook één voordeel. “Werksterwespen zijn volop bezig om de nesten op te bouwen. Daarvoor hebben ze veel vlees nodig: vliegen en muggen. Daar zullen we de komende maanden dus minder last van hebben”, vertelt Peter Berx van insectenmuseum Entomopolis aan Het Laatste Nieuws.

Vastgoed

Jobs in de regio