Alleenstaand, samenwonend of gehuwd? Van Overtveldt wil fiscale anomalieën aanpakken

Foto: BELGA

Alleenstaand, samenwonend of gehuwd? Van Overtveldt wil fiscale anomalieën aanpakken

Print
Brussel -

Wat voor de maatschappij een gezin is, is dat voor de fiscus niet altijd. Feitelijk samenwonende koppels worden door de belastingen nog steeds beschouwd als alleenstaanden. Indien ze kinderen hebben, worden ze fiscaal bevoordeeld ten opzichte van gezinnen waarvan de ouders gehuwd of wettelijk samenwonend zijn.

Anderzijds kunnen koppels die niet gehuwd zijn of niet wettelijk samenwonen geen aanspraak maken op het huwelijksquotiënt, het doorschuiven van een deel van de beroepsinkomsten naar niet werkende of weinig verdienende partner om zo minder belastingen te moeten betalen.

SD Worx legde deze en andere anomalieën bloot in een analyse en gaf een aantal aanbevelingen. Door feitelijk samenwonende gezinnen een statuut te geven, zouden een aantal discriminaties weggewerkt kunnen worden.

Minister Van Overtveldt meent dat de analyse “manifeste fiscale onrechtvaardigheden” blootlegt. Hij wil werk maken van “grotere fiscale rechtvaardheid” tussen de verschillende gezinsvormen en wil binnekort met voorstellen naar de regering. In welke richting die voorstellen zullen gaan, zegt de minister nog niet. “Ik hou niet van aankondigingspolitiek”, luidde het.

(belga)