Rusland belooft voorwaarden van WADA na te leven

Foto: REUTERS

Rusland belooft voorwaarden van WADA na te leven

Print

De schorsing van het Russisch antidopingagentschap Rusada wordt mogelijk binnenkort opgeheven. Voorwaarde is wel dat het antidopingbureau sportlegende Jelena Isinbajeva ontslaat van haar taak binnen de organisatie en de WADA-inspecteurs toegang verschaft tot de zogenaamde ‘gesloten steden’. Rusland belooft alvast aan alle criteria te voldoen.

Rusada is geschorst door de internationale atletiekfederatie sinds 2015 toen aan het licht kwam dat het antidopingbureau dopinggebruik bij Russische atleten had geprobeerd te verdoezelen. Hierdoor mogen Russische atleten niet deelnemen aan internationale kampioenschappen tot ten vroegste december 2017. Daar zou volgende maand echter verandering in kunnen komen indien Rusada de afspraken naleeft die WADA hen oplegde in hun laatste bestuursvergadering in Montréal. Dat zei voorzitter van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) Craig Reedie donderdag.

Een van de voorwaarden is dat Rusada voldoet aan alle internationale voorschriften, maar vooral dat Jelena Isinbajeva, die in december werd aangesteld tot voorzitster van de Raad van toezicht van Rusada, zo snel mogelijk aftreedt. De tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene polsstokspringen bekritiseerde destijds de schorsing en zette zich heftig af tegen de internationale atletiekfederatie IAAF. Momenteel bevindt de 34-jarige Russische zich op het filmfestival van Cannes en wenste ze nog niet te reageren.

Bovendien moeten de inspecteurs van de WADA toegang krijgen tot de zogenaamde ‘gesloten steden’ in Rusland, waar buitenlanders geen toegang tot krijgen wegens de productie van militaire of nucleaire wapens.

Ondertussen heeft vicepremier en Russisch minister van Sportz Vitali Moetko reeds beloofd dat Rusada alle afspraken met WADA zal nakomen. “De beslissing van de bestuursraad van WADA is logisch en viel te verwachten. Rusada zal volledig geherstructureerd worden en we zullen binnenkort voldoen aan alle criteria”, verklaarde Moutko aan het Russisch persagentschap Interfax. WADA toegang verschaffen tot de gesloten steden, acht de minister van Sport daarentegen wel problematisch: “Er is een wet gestemd ter beveiliging van de steden, dus het wordt niet gemakkelijk. Maar voor alles bestaat een oplossing. We garanderen dat de inspecteurs toegang zullen krijgen.”

MEEST RECENT