© Victoriano Moreno en Patrick De Roo

Ook schepen Koen Kennis snapt beslissing De Lijn om trams te schrappen niet

De Lijn Antwerpen heeft beslist om de zomerregeling vervroegd in te voeren, waardoor er vanaf juni tijdens de spitsuren minder trams rijden. Die beslissing botst op hevige kritiek van zowat iedereen, want op maandag 5 juni worden de Antwerpse Leien geknipt en is er juist meer openbaar vervoer nodig als alternatief voor de wagen.

svw

Zodra de zomerregeling van kracht wordt, rijdt tijdens de spitsuren om de tien minuten een tram in plaats van om de acht minuten. Met deze ingreep wil De Lijn meer chauffeurs inzetten op de verlengde tramlijnen in en rond Antwerpen.

De Lijn is ervan overtuigd dat de reizigers weinig gaan merken van deze afbouw van frequentie. “In de premetro is er tijdens de spits elke twee minuten een tram”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. “Aan de 84 haltes waar twee tramlijnen passeren, heb je om de vijf minuten een tram. Dat zijn twaalf trams per uur. Aan de 82 haltes waar één tramlijn passeert, moeten reizigers maximaal tien minuten wachten.”

STANDPUNT: “Schepen Koen Kennis is terecht razend op De Lijn”

Zowel Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws als de belangen­organisatie TreinTramBus is niet te spreken over deze maatregel. Zij verwachten nog vollere trams en minder comfort. Meeuws, die ooit nog directeur van De Lijn Antwerpen is geweest, spreekt zelfs van “waanzin”.

Ook mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) vindt het onbegrijpelijk dat de openbaarvervoermaatschappij deze beslissing neemt net op het moment dat Antwerpen voor de start van een zware werf staat. Hij hoopt dat De Lijn nationaal deze maatregel nog terugdraait. “Ik ben hier niet gelukkig mee”, zegt Kennis. “Als we straks de Leien onderbreken voor de knip, moet iedereen inspanningen leveren om Antwerpen bereikbaar te houden. Het afbouwen van de dienstverlening is geen goed idee.”

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio