© TVG

Man sterft aan overdosis drugs tijdens feestje: organisator riskeert twee jaar cel

Een verjaardagsfeestje op een appartement in Mechelen, waarbij veel drugs werden gebruikt, liep in december 2013 fataal af. Een Nederlander overleed er aan een overdosis drugs.

leo de nijn

De feiten speelden zich af in het appartement van Mechelaar W.T., aan de Mechelse binnenring. De man vierde op 8 december 2013 zijn verjaardag en had een vijftiental vrienden uitgenodigd om te feesten. Een feestje waarbij de alcohol rijkelijk vloeide en waarbij ook drugs werden gebruikt.

De deelnemers wisten op voorhand heel goed dat er drugs gingen gebruikt worden, want ze hadden er voor gekozen om allemaal zelf verdovende middelen mee te brengen en zelf te beslissen wie wat zou gebruiken. Er was een grote keuze aan zowel cannabis, cocaïne, speed, xtc, vloeibare xtc en ook GBL, een drug die in combinatie met andere middelen, zelfs dodelijk kan zijn. En dat is precies wat zich daar in de flat van T. heeft voorgedaan.

De fuifnummers maakten er een gezellig feestje van. Ze snoven drugs en trokken zich geregeld terug om seks te hebben. Een van de deelnemers aan het extravagante feestje, de Nederlander Jacobus B., toen 23 jaar, werd omstreeks 4.30u onwel. “De twintiger sloeg op een bepaald ogenblik blauw uit en verkeerde in ademnood. De aanwezigen zagen wat er aan het gebeuren was en sloegen alarm bij de hulpdiensten. Een aantal onder hen maakten zich ijlings uit de voeten. Ondertussen werd geprobeerd om Jacobus B. te reanimeren maar toen de hulpverleners de flat binnenkwamen, kon voor de man geen hulp meer baten”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens.

Scheur in de aorta

Zowel de bekende toxicoloog Jan Tytgat als een wetsdokter startten met een onderzoek naar de doodsoorzaak. Zij stelden vast dat het slachtoffer een mix aan drugs had ingenomen. Een overdosis xtc zou uiteindelijk een scheur in de aorta hebben veroorzaakt. Een aandoening die de man fataal is geworden.

Tijdens het onderzoek kwam bovendien aan het licht dat het slachtoffer gezondheidsproblemen had en daar ook medicatie voor gebruikte.

De aanklager vorderde voor W.T. twee jaar effectief en 12.000 euro boete, eventueel deels met uitstel. Vonnis valt volgende maand.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio