© © lev dolgachov

België in top 30 van alcoholgebruik

Heeft u altijd al willen weten in welk land u het meeste kans maakt om te sterven op de weg? Of waar men het meeste alcohol drinkt ter wereld? De World Health Organisation WHO geeft een antwoord op al uw vragen in haar jaarboek dat woensdag in Genève werd voorgesteld. We lichten alvast een tipje van de sluier: België scoort behoorlijk hoog in de categorie alcoholconsumptie.

adm

Tussen alle andere duizenden statistieken valt België vooral op inzake alcoholconsumptie: van de 194 WHO-leden staat België op de 29ste plaats met maar liefst 11 liter alcohol op jaarbasis per persoon boven de 15 jaar. In welke mate er een onderscheid wordt gemaakt tussen bier, wijn of sterke dranken, wordt niet vermeld.

Met onze plaats in de top 30 scoren we volgens de cijfers van WHO beter/slechter dan buurlanden Frankrijk (18) en Duitsland (23), maar drinken we jaarlijks wel een liter meer dan onze Noorderburen, die op de 42ste plaats staan. De eerste 16 plaatsen worden allemaal ingenomen door Europese landen, met Litouwen op de eerste plaats met een 18,2 liter per jaar. Rusland vervolledigt de top vijf met ongeveer 15 liter.

Autorijden blijkt het gevaarlijkst in Venezuela: daar vielen in 2015 45,1 dodelijke slachtoffers op de weg per 100.000 inwoners. Inzake luchtvervuiling scoort Zuid-Korea dan weer het slechtst: daar stierven in 2012 volgens statistieken 238,4 op 100.000 mensen ten gevolge van vervuilde lucht.

Toch nog een positieve noot: de globale levensverwachting is tussen 2000 en 2015 met vijf jaar gestegen.

NIET TE MISSEN