Nieuw stadsproject: gratis nestkasten voor gierzwaluwen

Archiefbeeld. Foto: CVR

Nieuw stadsproject: gratis nestkasten voor gierzwaluwen

Print
Antwerpen / Borgerhout / Berchem -

De stad Antwerpen en de districten Berchem, Borgerhout en Antwerpen starten een project waarbij inwoners zelf een aanvraag kunnen doen om een of meerdere gierzwaluwnestkasten aan hun gevel te laten ophangen. Het project werd woensdag voorgesteld op het Laar in Borgerhout. Acteur Michaël Pas is peter van het project.

Schepenen Nabilla Ait Daoud en Caroline Bastiaens plaatsen samen met buurtbewoners de eerste nestkasten aan de gevel van de woning van Pas, die aan het Laar woont. “De gierzwaluw is een merkwaardige vogel”, aldus Pas. “Het is geen echte zwaluw en al helemaal geen gier”, lacht hij.

De acteur is een vogelliefhebber, die zich spontaan bij Natuurpunt aanbood als peter voor dit project. “De gierzwaluwen kondigen elk jaar in mei vrolijk krijsend de lente aan. Ik laat nu een nestkast aan mijn naar het noorden gerichte gevel ophangen. Een tiental buren hier op het kerkplein beslisten daarop om hetzelfde te doen”.

Onder dakgoot

Natuurpunt doet een oproep aan bewoners om de gevels van hun huis ter beschikking te stellen om er onder de dakgoot een nestkast tegen aan te brengen. “De stad stelt 130 kasten ter beschikking en hangt ze ook gratis op”, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens. “De 130 nestkastjes hingen aan een stadsgebouw aan de Noordersingel, dat recent verkocht werd. We hebben de nestkastjes gerecupereerd, en de stad zal ze opnieuw ophangen.”

Antwerpenaars kunnen zich kandidaat stellen door te mailen naar vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be. Daarbij wordt voorrang gegeven aan inwoners uit de districten Borgerhout, Berchem en Antwerpen, het werkingsgebied van Natuurpunt Antwerpen Stad. Meer informatie vindt u op deze website.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio