© ANP

Kwart van fietsongevallen gebeurt in Antwerpen

Vorig jaar waren elektrische fietsen betrokken bij 8 procent van de geregistreerde ongevallen. Dat blijkt uit cijfers van het BIVV waarover de VRT bericht.

In ons land waren er vorig jaar 9.511 ongevallen met fietsers. Een kleine 2.500 fietsongevallen met gewonden gebeurde in de provincie Antwerpen, een stijging met 5 procent. “Er wordt ook steeds meer gefietst. We schatten dat er ongeveer 5 procent meer fietsers zijn bijgekomen. Dat vertaalt zich in de ongevallencijfers”, zegt BIVV-woordvoerder Stef Willems.

Bij 730 van de 9.511 ongevallen was dus een elektrische fiets betrokken, 200 van die 730 ongevallen gebeurden in Antwerpen en daarbij vielen twee doden. Binnen de elektrische fietsers gebeurt meer dan een derde van de ongevallen met mensen ouder dan 65 - in het totale aantal fietsongevallen zijn zij goed voor “slechts” 14 procent van de ongevallen.

Onderschatting

Willems merkt wel op dat letselongevallen met fietsers sowieso een onderschatting zijn. Wie een enkel breekt door tegen een borduurtje te fietsen, gaat enkel naar de spoed, en niet naar de politie. Zulke ongevallen komen dan ook vaak niet terecht in de officiële statistieken.

Daarnaast beklemtoont Willems dat het nog maar sinds 2015 mogelijk is om op het ongevallenformulier aan te duiden of het om een elektrische of conventionele fiets gaat. “Mogelijk zijn er dus nog ongevallen met elektrische fietsen die niet opgenomen zijn in onze database”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER