KAART. Is uw bouwgrond plots beschermd bos? Ontdek het hier

Zo’n 1.630 hectare bouwgrond in woongebied komt in aanmerking om beschermd bos te worden. En dat kan zomaar in uw eigen tuin liggen. Dan mag u de bomen niet kappen of iets op die grond bouwen. Nog tot 14 juli kunt u wel een bezwaar indienen tegen de beslissing van de Vlaamse overheid. Gisteren, de eerste dag dat dat kon, zijn al meteen tien opmerkingen binnengekomen.

wim brillouet

Hoe weet ik of de bomen in mijn tuin beschermd zijn?

Dat kunt u nagaan via de website van Natuur en Bos. Daar vindt u een kaart van de ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ (MKWB). Of vond, want woensdagmiddag lag de site plat door het hoge bezoekersaantal. “We doen er alles aan om de kaart met percelen zo snel mogelijk weer online te krijgen”, laat woordvoerster Marie-Laure Van Vanwanseele weten.

Op de kaart kunt u uw adres invullen en kijken of uw perceel roze is ingekleurd. Dat wil zeggen dat de bomen op het perceel beschermd zijn, omdat ze nu in zonevreemd gebied staan, en dat u ze niet mag kappen. De kaart is te bekijken op mkwb.natuurenbos.be. Sommige percelen zijn groen ingekleurd. Dat betekent dat de bomen in een ‘groene bestemming’ liggen en al langer beschermd zijn.

Moet ik mij neerleggen bij de beslissing van de overheid?

Nee, tot 14 juli 2017 heeft u de tijd om een opmerking in te dienen. Dat kan via het online geoloket, via de website van Natuur en Bos. Er zijn in elke gemeente ook papieren formulieren beschikbaar zodat u een klacht via de post kunt opsturen.

Zorg ervoor dat uw opmerking gefundeerd is. Een geldig argument kan bijvoorbeeld zijn dat er maar vier bomen in uw tuin staan en dat het helemaal geen bos is.

Het Agentschap Natuur en Bos bundelt na 14 juli alle ­opmerkingen en maakt dan een verslag over aan de Vlaamse regering. Die beslist uiteindelijk of de bomen in uw tuin beschermd en waardevol bos worden. Dat kan wel nog maanden duren.

Op de kaart staan kleine tuinen ingekleurd als waardevol bos. Hoe kan dat?

De kaart is gemaakt aan de hand van de Boswijzer2013. Die is gebaseerd op lucht­foto’s en kijkt vooral naar de kronen van de bomen. Als die sterk zijn uitgegroeid en aan elkaar aansluiten, zou het kunnen dat die ten onrechte op de kaart terechtgekomen zijn. Meestal staan die tuinen in de buurt van een groter bos. Maar het is niet de bedoeling dat ze echt beschermd gebied worden.

Mag ik nog bouwen als mijn grond is ingekleurd?

Op het stuk van uw perceel dat roze is gekleurd mag u niet bouwen. Hoewel de beslissing van de overheid nog niet definitief is, zijn de bomen op dit moment voorlopig wel beschermd. Mensen die willen bouwen op hun grond, staan nu dus voor een grote onzekerheid. Zij kunnen alleszins een bezwaar indienen omdat de waarde van hun grond dreigt te verminderen als ze er niet op mogen bouwen.

Krijg ik een compensatie als ik op een stuk van mijn grond niet mag bouwen?

Nee. Dat kan alleen gebeuren als de bestemming van uw grond ooit zou veranderen via een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Maar daar is nu geen sprake van. U moet dus hopen dat er voldoende redenen zijn om uw stuk grond van de kaart te halen.

Kan ik een opmerking indienen over de bomen van mijn buur?

Dat kan, zelfs over een perceel in een andere gemeente of provincie. Zolang de argumentatie maar gegrond is.