© EPA

Democraten spelen het hard: “Geen nieuwe FBI-directeur, zolang er geen openbaar aanklager wordt aangesteld”

De leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, heeft zondag gezegd dat zijn kamer van het Congres zou moeten weigeren de benoeming door de Republikeinse president Donald Trump van een nieuwe FBI-directeur te bekrachtigen indien het ministerie van Justitie geen rechtsdeskundige aanstelt die een onderzoek leidt naar mogelijke samenwerking tussen het electorale campagneteam van Trump en Moskou, zo heeft nieuwszender CNN zondag bericht.

“Ik denk dat er veel Democraten zijn die het zo aanvoelen”, zei hij tegenover CNN. “Wij moeten het als een caucus bespreken, maar ik zou zo een stap steunen”.

Dinsdag heeft Trump verrassend James Comey de laan uitgestuurd als directeur van de federale recherche FBI. Het staatshoofd is nu op zoek naar een opvolger.

Tegelijk heeft het ministerie van Justitie tot dusver geweigerd een speciale aanklager aan te stellen die zich zou moeten buigen over mogelijke Russische bemoeienissen met de verkiezingen van 2016. De nood voor zo een aanklager is volgens Schumer nog groter nadat Trump Comey heeft ontslagen. Die leidde het onderzoek van de FBI naar die veronderstelde interferentie.

Tegenover NBC zei de minderheidsfractieleider in de Senaat dat een speciale openbare aanklager “echt mensen kan vervolgen voor wetsovertredingen”.

Schumer heeft van Trump ook geëist dat hij de gesprekken met Comey die hij naar eigen zeggen heeft opgenomen meteen vrijgeeft. De opnames vernietigen “zou een wetsovertreding zijn”.

© AFP

Nu in het nieuws