Oud-burgemeester Bob Cools getuigt over oorlogsherinneringen op voorstelling van boek over bevrijding

In de raadzaal van het Essense gemeentehuis werd zaterdag het derde boek over de Bevrijding van Essen en Kalmthout voorgesteld. Gastspreker was de Antwerpse ereburgemeester Bob Cools, die de oorlog als kind van dichtbij meemaakte.

Margo Tilborghs

De oorlogsgeschiedenis van Essen en die van Kalmthout zijn nauw met elkaar verbonden. Dat geldt zowel voor de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Het derde boek in de Bevrijdingsreeks behandelt de periode van 18 tot 21 oktober 1944. Auteurs Ivan Janssens en Marc Van den Broek mochten rekenen op gastbijdragen van periodekenner Pieter De Meester en de Antwerpse ereburgemeester Bob Cools.

Antwerps ereburgemeester Bob Cools (83) maakte als 11-jarige knaap samen met z'n vader de bevrijding mee in Kapellenbos. Hij kent de geschiedenis van de bevrijding van de grensgemeenten goed. “Ik denk dat er maar weinig gemeenten in het land zijn waar men met zulke grondigheid de bevrijding heeft bestudeerd”, vindt Cools. “Veel mensen uit die periode zijn intussen dood. Er blijven nog maar enkele soldaten en burgers over - veelal negentigers - die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Wat ik zelf als elfjarig jongetje heb meegemaakt, zal ik nooit vergeten. Het staat voor altijd op mijn netvlies gebrand. Ik zie de jeep nog door het dorp rijden met brancards en soldaten erop. Iets wat ik nog nooit had gezien. Ik zag een soldaat met een helm half van zijn hoofd geschoven en veel bloed. Later besefte ik dat hij een kogel door zijn hoofd had gekregen en dood was. Het is nu dat we dit soort verhalen zo nauwkeurig mogelijk moeten vastleggen voor het nageslacht.”

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto's en wordt uitgegeven in een beperkte oplage. Het kost 16 euro. Op vraag werd intussen ook deel 1 herdrukt. Het is verkrijgbaar bij Ivan Janssens, 03.667.42.73, 0475.68.02.14, ivan.janssens7@skynet.beMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio