© AFP

Petit wint slotrit Vierdaagse van Duinkerke, eindzege voor Venturini

Adrien Petit (Direct Energie) heeft zondag de afsluitende etappe in de 63e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (cat. 2.BC) gewonnen. Na 160,9 kilometer van Nieuw-Koudekerke naar Duinkerke finishte de 26-jarige Fransman met een voorsprong van 15 seconden op de Nederlander Berden de Vries. De Fransman Julien Duval werd op achttien seconden derde. Petit had zijn twee medevluchters op drie kilometer van de aankomst verschalkt.

sdv

De leidersplaats van Clément Venturini (Cofidis) kwam nooit in gevaar. De 23-jarige Fransman wint de Vierdaagse met twee seconden voor op Sander Armée en zeven op Oliver Naesen.

Meteen na de start zonderden tien renners zich af van het peloton. Dat waren de Fransen Romain Cardis, Adrien Petit, Julien Duval, Quentin Pacher, Benoit Jarrier en Nicolas Baldo, de Nederlander Berden de Vries, de Zwitser Lukas Spengler en de Italianen Iuri Filosi en Danilo Napolitano. Zij mochten de elf plaatselijke ronden in Duinkerke, van elk 7,1 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 3:30 op het peloton, waarin FDJ en Cofidis het tempo bepaalden. Stelselmatig werd er aan de voorsprong van de tien vluchters gepeuzeld en met nog dertig kilometer van de boeg reed het peloton nog anderhalve minuut achter de kopgroep. Net na aansnijden van de derde laatste ronde versnelden Petit, Duval en De Vries. Deze drie begonnen aan de slotronde met een voorsprong van 0:55 op het peloton, dat ondertussen de achterblijvers van de vroegere kopgroep al had opgepeuzeld. De Nieuw-Zeelander Adam Gate trachtte in zijn eentje nog de kloof naar de drie vluchters te overbruggen maar slaagde daar niet in. In de laatste drie kilometers ging Petit alleen in de aanval. De renner van Direct Energie kwam niet meer in de problemen en boekte zo zijn eerste zege van het seizoen. Venturini volgt zijn landgenoot Bryan Coquard op als eindlaureaat van de Franse rittenkoers.

“Ik verwezenlijk echt een jongensdroom”

“Ik verwezenlijk echt een jongensdroom door deze Vierdaagse van Duinkerke te winnen”, verklaarde de 23-jarige Fransman Clément Venturini (Cofidis) zondag nadat hij in de roze leiderstrui in de buik van het peloton over de eindmeet gebold was.

“Ik ben blij dat ik mijn team deze eindzege cadeau kan doen. De hoofdzetel van onze hoofdsponsor situeert zich in Rijsel en dat is niet zo ver van Duinkerke. Zaterdag al stelden de journalisten me de vraag of ik de trui nog zou kunnen verliezen. Ik was toen echt nog niet zeker van mijn stuk. Er kon altijd iets gebeuren in de slotrit. Kijk maar naar mijn ploegmaat Hugo Hofstetter. Die kwam zwaar ten val en moest de Vierdaagse verlaten. Het koersverloop was voor ons perfect. Er trokken tien man in de aanval en mijn teamgenoten konden rustig controleren.” .

Meer sportnieuws