Theo Francken en Bart De Wever © Photo News

Nieuw centrum voor criminele illegalen in Zandvliet

Er komt een nieuw gesloten centrum voor criminele illegalen in Zandvliet. Dat is aangekondigd na de eerste van drie zogenaamde ‘superministerraden’ die vandaag plaatsvond over veiligheid en justitie.

Dirk Hendrikx

In het gesloten centrum komt er plaats voor zeventig mensen zonder papieren die een gevangenisstraf hebben uitgezeten en voor illegalen die in de gewone gesloten centra voor overlast zorgen door moeilijk of gestoord gedrag. De bedoeling is om ze zo snel als mogelijk uit te zetten naar hun land van herkomst.

Het nieuwe centrum zal ook plaats bieden voor een zeventigtal andere illegalen met een uitwijzingsbevel.

In heel 2016 zijn 1.595 illegalen met een crimineel verleden uit het land gezet, zo liet staatssecretaris voor asiel Theo Francken eerder al weten.

Tot nu konden illegalen met een crimineel verleden alleen terecht in een vleugel van het gesloten opvangcentrum van Vottem bij Luik. Maar daar zijn er maar een twintigtal plaatsen. Antwerps burgemeester Bart De Wever toonde zich tevreden over het nieuws gisteren: “De vraag naar een gesloten centrum in Antwerpen was al een prioriteit onder mijn voorganger. In de huidige regering en staatssecretaris Theo Francken in het bijzonder heb ik voor deze Antwerpse nood wél een luisterend oor gevonden.”

De Wever: “Nieuw gesloten centrum in Antwerpen is ongelofelijk goede zaak”

© BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert opgetogen op het nieuws dat de federale regering zondag het Masterplan Gesloten Centra van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft goedgekeurd, met daarin vervat de bouw van een nieuw gesloten centrum in Antwerpen waar plaats zal zijn voor 144 illegalen.

De helft van die plaatsen wordt voorbehouden voor criminele of gedragsgestoorde illegalen die een gevaar vormen voor de veiligheid, preciseert De Wever. “Het is een ongelofelijk goede zaak voor Antwerpen dat we dit realiseren en dat de bouw van het nieuwe centrum volgend jaar al van start zal gaan”, vindt hij.

De vraag naar een gesloten centrum in Antwerpen bestaat al sinds het burgemeesterschap van Patrick Janssens (sp.a), de voorganger van De Wever. “In de huidige regering en staatssecretaris Theo Francken in het bijzonder heb ik voor deze Antwerpse nood wél een luisterend oor gevonden”, zegt De Wever zondag. “Momenteel moet er bij politie-acties op voorhand capaciteit in gesloten centra voorzien worden. Dat is niet gemakkelijk, zeker niet in een grootstad als Antwerpen. De komst van een gesloten centrum in Zandvliet geeft ons de nodige speelruimte om doelgerichter illegale criminelen uit het straatbeeld te laten verdwijnen en ze meteen op te sluiten voor repatriëring.”

Volgens De Wever zal het centrum de veiligheid en leefbaarheid van de stad ten goede komen. Het is goed voor bijna 150 jobs en het zou tegen de zomer van 2020 klaar zijn.

Nu in het nieuws