© rr

© rr

1 / 3

Beeldhouwer Wilfried Pas overleden

De Antwerpse beeldhouwer Wilfried Pas is overleden. Hij werd 77. Pas is onder meer bekend voor zijn creatie van een reeks monumenten van Vlaamse schrijvers waarvan er veel in het Antwerpse straatbeeld te zien zijn. Op Linkeroever realiseerde hij in 1999 het monument voor wijlen koning Boudewijn.

il

Wilfried Pas volgde een opleiding aan Sint-Lucas Brussel, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, waar hij uiteindelijk professor beeldhouwkunst werd.

Hij werkte veel samen met Fred Bervoets en Walter Goossens in het lithografisch atelier Clot en vormde met deze kunstenaars en Jan Cox de kern van de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

In 1992 begint hij met de creatie van een reeks monumenten voor Vlaamse schrijvers: Karel van de Woestijne (1992, Meise-Grimbergen), Willem Elsschot (Antwerpen, 1994), Paul van Ostaijen (Antwerpen, 1998), Herman Teirlinck (Antwerpen, Studio Herman Teirlinck) en Gerard Walschap, (Antwerpen, 2006) en Anton van Wilderode (Sint-Niklaas), die in de openbare ruimte worden opgesteld.

Wilfried Pas realiseerde in 1999 samen met wijlen architect Jo Crepain het monument voor koning Boudewijn dat op Linkeroever werd opgesteld. En in 2008 maakte hij een beeld van acteur Julien Schoenaerts dat voor de Antwerpse Sint-Willibrorduskerk (plein Kerkstraat) staat opgesteld.

In 2013 maakte hij de borstbeelden van Koning Albert II en koningin Paola die sindsdien in de Belgische Senaat staan.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio