© Photo News

Als paars-wit wint

Kan Anderlecht straks 34ste landstitel vieren in Jan Breydel?

De achtste speeldag in Play-off I van de Jupiler Pro League kan mogelijk al beslissend zijn voor de landstitel. Als Anderlecht vanavond (18u) wint op bezoek bij Club Brugge, komen ze op twee speeldagen voor het einde van de competitie op een onoverbrugbare voorsprong van zeven punten en is de 34e landstitel voor de Brusselaars een feit.

Uitgerekend op het veld van de Brugse rivaal kan de beslissing in de titelstrijd vallen. De afgelopen twintig jaar viel het vier keer voor dat een duel tussen de Belgische recordkampioen en zijn West-Vlaamse uitdager een landskampioen opleverde. Vorig seizoen waren de rollen nog omgekeerd en bezorgde een klinkende 4-0 zege Blauw-zwart de eerste landstitel in elf jaar. In 2010 leverde een 1-2 zege in het Jan Breydelstadion Anderlecht dan weer de titel op.

De voorwaarde is wel dat Paars-wit wint in Brugge en dat lijkt in de aanloop naar de wedstrijd helemaal geen uitgemaakte zaak. Anderlecht herpakte zich zondag enigszins na de één op zes van de voorbije weken met een 2-0 thuiszege tegen Zulte Waregem, maar kampioenenvoetbal was dit seizoen (te) weinig te zien in het Constant Vanden Stockstadion.

Daartegenover staat dan weer dat het Anderlecht van René Weiler in Brugge zijn favoriete spelletje kan spelen. Club moet met een achterstand van vier punten immers komen en dus kunnen de bezoekers rustig afwachten en speculeren op de tegenaanval. En ook bij een gelijkspel of zelfs een nederlaag is er geen man overboord voor de Brusselaars, die met Charleroi (18 mei/uit) en KV Oostende (21 mei/thuis) geen al te moeilijk programma meer hebben.

Club staat na de topper voor de derby in Oostende (18 mei) en sluit zijn seizoen op 21 mei af met een Slag om Vlaanderen tegen AA Gent. De Bruggelingen kwamen pas de voorbije weken onder stoom in deze play-offs en de vraag is nu of de recente negen op negen na de wanprestatie in het Astridpark voldoende is om Anderlecht alsnog het vuur aan de schenen te leggen. Tegen de Brusselaars kunnen ze bovendien niet rekenen op Lior Refaelov (adductoren), Benoît Poulain (kuit) en Laurens De Bock (hersenschudding).

In de andere wedstrijd van zondag moet AA Gent zich in de namiddag (14u30) tegen Charleroi proberen te herstellen van de uitschuiver van vorig weekend in Oostende, toen defensief geklungel aan de basis lag van een 4-3 nederlaag. Gent is derde met 37 punten, vier minder dan nummer twee Club Brugge, en moet dus winnen om in de running te blijven voor de tweede plaats, die een stek in de voorrondes van de Champions League oplevert. Voor Charleroi lijkt een vierde plaats nog het hoogst haalbare.

Zaterdagavond (18u) openden Bekerwinnaar Zulte Waregem en KV Oostende de debatten op deze achtste speeldag. Essevee haalde het met 3-1 en boekte zo zijn eerste zege in deze play-offs.

Volg de topper van de achtste speeldag straks HIER helemaal live!

MEER OVER Club Brugge

Meer voetbalnieuws