© Photo News

Di Rupo: “N-VA wil burger laten opdraaien voor budgettaire fouten van regering”

PS-voorzitter Elio Di Rupo reageert zaterdag als door een wesp gestoken op de weekendinterviews van zijn N-VA-collega Bart De Wever. Voor Di Rupo staat vast dat de aanhoudende aanvallen op de sociale zekerheid vooral het falende sociaal-economische beleid van de centrumrechtse regering moeten verbergen, maar hij waarschuwt ook voor achterliggende communautaire bedoelingen.

De Wever herhaalt zaterdag in De Tijd en L’Echo dat in zijn ogen onvermijdelijk naar de sociale zekerheid gekeken moet worden om de overheidscijfers op orde te krijgen. Het gat bedraagt immers nog steeds meer dan zes miljard euro en afgezien van efficiëntiewinsten kan er op de andere federale overheidsuitgaven volgens De Wever nauwelijks nog worden bespaard.

De PS weigert echter in dat verhaal mee te gaan. De Franstalige socialisten hekelen dat de grootste partij van de federale meerderheid “de burgers wil laten opdraaien voor de budgettaire fouten van de regering”. “Er ontbreekt nog steeds meer dan 6 miljard euro, ondanks de indrukwekkende lijst besparingsmaatregelen die de levenskwaliteit van onze burgers ernstig beschadigen”, klinkt het, onder meer verwijzend naar de indexsprong en de loonmatiging.

“De voorbije twee jaar kende België de sterkste prijsstijgingen van de hele eurozone”, zegt Di Rupo voorts. “Dat bewijst dat de economische politiek van de regering-Michel niet werkt. De prijzen stijgen sterker dan elders, we worden dus minder competitief.”

Vlaams-nationalistische agenda

Di Rupo waarschuwt ook voor de Vlaams-nationalistische agenda. “Zoals Bart De Wever steeds in het achterhoofd heeft om ons land uit elkaar te halen, valt hij net dat instrument aan dat de solidariteit tussen het noorden en het zuiden van het land vormgeeft”, zegt Di Rupo. Hij noemt de sociale zekerheid “de cement van nationale eenheid” en benadrukt dat het systeem er net voor zorgde dat ons land het hoofd kon bieden aan de “liberale en financiële crisis van 2007 en 2008 waar we vandaag nog steeds de gevolgen van dragen”.

Op de persoonlijke kritiek van De Wever aan zijn adres rept Di Rupo met geen woord. Zo noemt de N-VA-voorzitter hem “een politieke mort-vivant die voor zijn partij veeleer het probleem is dan de oplossing”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio