Je oude Ikea-meubels kunnen misschien een klein fortuin waard zijn

Deze zeteltjes uit 1943 gingen onder de hamer voor 58.000 euro. Foto: Barnebys

Interieur

Je oude Ikea-meubels kunnen misschien een klein fortuin waard zijn

Print
In Ikea kun je heel wat meubels op de kop tikken voor wel heel zachte prijsjes en laat net dat zijn waar de Zweedse meubelgigant voor bekendstaat. Maar de meubels die het uitbracht in de jaren 50, 60, 70 en 80 zijn momenteel heel trendy en vliegen op veilingsites voor fortuinen de deur uit. Met wat geluk heb je misschien wel een van de vintage ontwerpen op zolder staan.

Een paar zeteltjes van Ikea, die werden uitgebracht in het oprichtingsjaar 1943, veranderde onlangs van eigenaar voor liefst 58.000 euro. Meteen het bewijs dat vintage meubels van de Zweedse wereldspeler momenteel gegeerd zijn. Scandinavisch design is al enkele jaren trending, maar nu is er dus ook herwonnen aandacht voor wat Ikea in de jaren 50, 60, 70 en 80 uitbracht.

Bekende ontwerpers

Vaak gaat het om ontwerpen die bedacht werden door designers die wereldwijd klinkende namen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Deen Verner Panton, van de gelijknamige, iconische Panton Chair, die voor Ikea een opvallende stoel ontwierp. Toen die werd uitgebracht in 1993 kostte die in de winkel 70 euro, nu tel je er snel meer dan 800 euro voor neer. Sofa's uit de jaren 50 brengen vandaag de dag tien keer zoveel in het laatje. Dat geldt trouwens voor heel wat producten die tot en met de jaren 80 werden uitgebracht. Zo is de tafel Bergslagen uit die periode nu bijna 3.000 euro waard.

"Beter gemaakt"

Dat alles blijkt uit cijfers van Barnebys, een online zoekmachine die gegevens en verkoopcijfers van 2.000 veilinghuizen wereldwijd bijhoudt. "De vraag naar vintage meubels van Ikea is groter dan ooit", zegt Pontus Silfverstolpe, mede-oprichter van Barnebys. "Het laatste jaar vond er een geweldige explosie plaats. In tegenstelling tot heel wat van hun hedendaagse items, werden de vroegere Ikea-producten heel goed gemaakt en doorstonden ze zo de tand des tijds."

 

 

 

 

 

NIET TE MISSEN