Vlaamse meisjes bedenken systeem dat dodehoekongevallen moet voorkomen

Print

Laserstralen tegen dodehoekongeval. Video: VEK

Drie meisjes van dertien en veertien jaar hebben een nieuw systeem uitgevonden dat dodehoekongevallen in de toekomst moet voorkomen. Een bakje achteraan op de fiets zendt laserstralen uit naar de vrachtwagen die naast de fiets staat, om de chauffeur te waarschuwen.

Het systeem is bedacht door Jente (13), Kato (14) en Eline (13), drie vroegere klasgenoten van Sofie De Ridder. Het meisje verongelukte op 29 juni vorig jaar na een dodehoekongeval in Zemst. De twaalfjarige werd gegrepen door een vrachtwagen, haar drie jaar oudere zus kon nog net wegspringen. Door het tragische ongeval kwamen de meisjes op het idee om het systeem uit te vinden. De naam ‘SofAlert’ is bovendien een verwijzing naar hun overleden klasgenote.

Het doosje past net op de bagagedrager van een fiets. Met een simpele druk op een knop treden de sensoren in werking . “Wanneer er een auto of vrachtwagen te dicht komt bij de fietser, zullen er zowel laserlampjes branden in de vrachtwagen als voor de fietser”, vertelt Kato.

De ‘SofAlert’ kwam tot stand na een schoolproject. Het systeem heeft hen intussen ook een prijs opgeleverd. Op de Solar Olympics konden de meisjes de ‘gat-in-de-markt’-prijs winnen. De uitvinding werkt namelijk op zonne-energie om de batterij mee op te laden. 

MEEST RECENT