Vlamingen vinden rust in ‘Crow Society: “Voor mij was het twee voor twaalf”

Een halfuur in de auto zitten om vlak over de grens in

een lodge in de bossen van Rijsbergen (Zundert) tot rust te komen tijdens een sjamanistische ceremonie: veel Vlamingen doen het.

kristin matthyssen

Spiritualiteit kent geen grenzen. Sabine Engelen uit Zandhoven kwam drie jaar geleden in contact met sjamaan Sun Crow uit Rijsbergen (Zundert). Sabine was net aan haar autobiografische boek En vandaag lach ik begonnen, waarin ze het verhaal doet over de moord op haar moeder en de daaropvolgende zelfmoord van haar vader.

“Allerlei emoties uit mijn onverwerkte verleden kwamen tijdens dat schrijfproces naar boven. Bij mij was het niet vijf voor twaalf, maar twee voor twaalf toen ik voor een individuele healing bij Sun Crow terecht kwam”, vertelt Sabine. “Haar wereld pakte op mij als dikke verf. Ik pas het sjamanisme nu toe in mijn eigen leven en blijf wekelijks naar Rijsbergen komen. Voor mij is dit heel belangrijk om mijn persoonlijke balans te behouden. Ik volg nu zelf een opleiding bij Sun Crow.”

De Crow Society van Sun Crow ligt een kwartiertje rijden over de grens. Als we er op vrijdagavond in een bosweg parkeren, is onze auto niet de enige met Belgisch kenteken.

© Mia Uydens

“Thee of koffie?”, vraagt Sun Crow. De kopjes worden op een regenton gezet. Sun Crow draagt haar zwarte haren in twee vlechtjes en ziet eruit als een indiaan. De sjamanistische natuurreligie die ze uitdraagt komt uit de noordelijke regionen (Noord-Amerika en Mongolië). “Wij gaan ervan uit dat alles een geest heeft: dieren, planten en zelfs stenen. Een sjamanist leeft heel bewust. Op het moment dat een mens zijn waarnemingsveld vergroot, ga je veel meer dingen beseffen en waarderen. Dat is heel belangrijk voor de balans in je leven. De moderne westerling heeft met alle appjes, tabletjes en Facebook veel te weinig aandacht om nog waar te nemen. Je dénkt dat je wereld groter wordt, maar ze wordt net kleiner.”

Yogaschool

Ellen Van Renterghem uit Westerlo heeft zelf yogaschool Via Pura. Zij komt twee keer per maand naar Sun Crow. “Om dichter bij mezelf te komen, de spanningen af te schudden. Het is een beetje thuiskomen bij jezelf en zelfreiniging. Zelf geeft Sun Crow ook healings in mijn yogaschool.”

Wim Mathijssen (36), die een tijdje in Stabroek woonde, kon dankzij Sun Crow knopen in zijn persoonlijke leven doorhakken. “Ik had een drukke kantoorjob bij de rechtbank, maar vond geen rust meer in mijn hoofd. Nu werk ik nog maar drie dagen per week. Ik volgde hier een healingopleiding en zit nu elke week in de natuur. Zo doe ik onderzoek naar de gladde slang op de Kalmthoutse Heide.”

Als we vragen of we halverwege de sjamanistische ceremonie de lodge – een uit takken gemaakte joert in het bos – mogen verlaten, reageert Sun Crow: “Dát is het net wat ik bedoel met de moderne westerse mens. Je bent hier geestelijk nog niet aangekomen of je vertrekt alweer.” Gelijk heeft ze.

www.crowsociety.com

© Mia Uydens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners