Westerlo legt zich niet neer bij licentie Moeskroen: “Hallucinante beslissing”

Foto: Photo News

Westerlo legt zich niet neer bij licentie Moeskroen: “Hallucinante beslissing”

Print

Westerlo stelt zich vragen bij de toekenning van de licentie voor Moeskroen. De Kemphanen overwegen verdere stappen, maar wacht de motivering van het BAS af. Manager Herman Wijnants stelt dat de geldstromen van Moeskroen in strijd zijn met regels van de Belgische Voetbalbond.

“Ik heb moeten vaststellen dat het BAS haar voet opnieuw van het gaspedaal heeft gehaald”, opende manager Herman Wynants. “De buitenwereld weet toch dat Moeskroen geleid wordt door makelaars. Het omzeilt de regelgeving. Dat was vorig seizoen ook al het geval. Maar toch verzet niemand zich hier tegen. Vorig jaar is door de licentiecommissie klaar en duidelijk gezegd dat er geweten moet zijn waar het geld vandaan komt. Het reglement werd zelfs verstrengd, maar dat blijkt woensdag gewoon niet te zijn nageleefd.”

Third Party Ownership

“Al drie jaar lang worden er vragen gesteld bij de geldstromen van Moeskroen. Ook vandaag is er nog een link tussen de club en makelaars, maar het BAS zet met haar beslissing de deuren voor een TPO (Third Party Ownership) helemaal open”, verwijst Westerlo-manager Herman Wijnants naar het extra document dat Moeskroen voor de zitting van het BAS aan haar licentiedossier liet toevoegen.

Daarin wordt verklaard dat Adar Zahavi - eigenaar van de Maltese vennootschap Latimer - een schuld van 3,9 miljoen euro niet diende terug te betalen aan Gol Malta - in handen van zijn neef en makelaar Pino Zahavi - voor de overname van de aandelen van Moeskroen. “Op die manier wordt met één briefje wordt de strijd tegen TPO doorgeknipt.” Wijnants stelt er zich ook vragen bij dat het document — gedateerd op 28 maart — pas na de zitting van de Licentiecommissie aan het dossier werd toegevoegd.

Wijnants beseft dat hij in principe niet naar de burgerlijke rechtbank kan stappen om de licentie van Moeskroen aan te vechten. “We hebben die overeenkomst ondertekend met alle clubs van de Pro League. Wie dat toch doet, wordt normaal uit de Pro League gezet. Maar er zijn mogelijk nog andere rechtbanken. Het wordt balanceren op een slappe koord.” Een juridische strijd voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS) is niet meteen een optie. “Dat is een zeer dure strijd en in deze situatie moeten we voorzichtig zijn. Als onze advocaten honderd procent zeker zijn dat we voor het TAS - dat zich openlijk uitspreekt tegenover TPO - gelijk halen, dan moeten we misschien toch die stap zetten.”

Een mogelijke Chinese overname, werd door Wynants als “onzin” afgedaan. “Op dit moment is er geen sprake van. We concentreren ons op de licentiekwestie, en daar blijft het bij.”

“Hallucinante beslissing”

“Het BAS durft niet kijken naar de economische realiteit, maar het kijkt naar de papieren situatie die is gecreëerd door Moeskroen. Dan zijn er nog een aantal mogelijkheden die overwogen kunnen worden om tegen deze hallucinante beslissing in te gaan. Maar we wachten de motivering van het BAS af”, stelde Alexander Vantyghem, raadsman van Westerlo.

“Zo is er de burgerlijke rechtbank en zijn er mededingingsautoriteiten, maar er zijn ook mogelijkheden binnen de bondsreglementen als Westerlo kan aantonen dat Moeskroen onjuiste verklaringen heeft verteld. Westerlo blijft op zoek gaan naar die elementen om te tonen dat er onjuistheden zijn verteld”, aldus Westerlo.

Meer voetbalnieuws