Moeskroen krijgt toch een licentie en blijft in Jupiler Pro League, Westerlo degradeert

Foto: BELGA

Moeskroen krijgt toch een licentie en blijft in Jupiler Pro League, Westerlo degradeert

Print

Moeskroen heeft woensdagmiddag goed nieuws gekregen van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat reikte alsnog een licentie uit aan Moeskroen, dat daardoor volgend seizoen gewoon actief blijft in de Belgische eerste klasse. Westerlo degradeert naar de Proximus League. De beslissing van het BAS betekent ook dat Lommel zakt naar de eerste amateurliga.

“We hadden alle vertrouwen in ons dossier en in een goede afloop. De club is heel tevreden met deze correcte beslissing. Moeskroen is heel gelukkig dat het zijn avontuur op het hoogste niveau kan voortzetten in samenwerking met zijn supporters, partners en vrijwilligers”, slaken de Henegouwers een zucht van verlichting. “Moeskroen kan nu eindelijk in alle rust de voorbereiding voor het volgende seizoen afronden. We starten met de campagne voor de abonnementenverkoop en de bekendmaking van de resultaten van onze supportersenquête.”

Moeskroen verzekerde zich op de slotspeeldag van de reguliere competitie sportief van het behoud in de hoogste voetbalklasse. De troepen van coach Mircea Rednic gaven na een zeldzame reeks van twee overwinningen (tegen Standard en KV Kortrijk) de rode lantaarn in extremis door aan Westerlo. Voor de Kemphanen volgde de degradatie, al was de strijd om het behoud voor de groene tafel nog niet gestreden. Medio april kende de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) immers geen proflicentie toe aan Moeskroen.

Westerlo en Lommel zakken

De Henegouwers tekenden beroep aan bij het BAS, verdedigden afgelopen vrijdag hun licentiedossier, legden wat extra bewijsstukken neer en probeerden aan te tonen dat de club niet (meer) in handen is van makelaars. Ondanks de tussenkomsten van Westerlo en Lommel gaven de drie arbiters Moeskroen vijf dagen na de zitting dan toch een proflicentie. De beslissing van het BAS heeft een definitief karakter en betekent de degradatie van Westerlo en Lommel United naar respectievelijk de Proximus League (1B) en de eerste amateurklasse.

Ook vorig jaar moest Moeskroen, na een gezamenlijke klacht van de toenmalige degradant OH Leuven, STVV en Westerlo, zijn licentie behalen via het BAS. Het drietal claimde toen dat de Henegouwse club bestuurd werd door een groep spelersmakelaars en tekende beroep aan tegen het advies van de Licentiecommissie. In 2015 waren het SK Lierse en Cercle Brugge die in beroep gegaan waren tegen de beslissing van de Licentiecommissie om Moeskroen een proflicentie toe te kennen. Ook toen gaf het BAS goed nieuws aan “les Hurlus”.

Banden met Gol Football

Het BAS moest zich uitspreken over de banden van Moeskroen met het Maltese bedrijf Gol Football Malta en het Cypriotische Latimer International. Moeskroen werd in 2015 overgenomen door Gol Football Media, het bedrijf van de Israëlische spelersmakelaar Pinus Zahavi. Omdat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verbiedt dat voetbalclubs in handen zijn van makelaars, werd Moeskroen een jaar later doorverkocht aan Latimer, het bedrijf van Pinus’ broer Adar Zahavi.

De Licentiecommissie oordeelde op basis van akkoorden tussen beide bedrijven dat een leningsovereenkomst van Latimer aan Moeskroen gefinancierd wordt door Gol Football. Daardoor mocht die financiële middelen volgens de Licentiecommissie niet mee opgenomen worden bij de beoordeling van de continuïteit van de Henegouwse club en werd de proflicentie ook niet toegekend. Het BAS vond niet dat Moeskroen de bondsregels had overtreden. Het is nog maximaal tien dagen wachten op de motivering van de arbiters.

Meer voetbalnieuws