1.500 “raamseksmedewerkers” actief in Schipperskwartier in 2016

Print
Antwerpen -

Het prostitutieteam van de Antwerpse politie heeft in 2016 “slechts” 36 pv’s opgesteld tegen sekswerkers op een totaal van 3.581 controles. Dat blijkt uit het jaarverslag dat woensdag is voorgesteld. “Het geringe aantal overtredingen duidt op een goede samenwerking met de pandeigenaars”, klinkt het.

In het Schipperskwartier zijn 1.499 unieke “raamsekswerkers” actief. De politie controleerde in 2016 zo’n 95 procent van hen, sommige meer dan één keer. Wie voor de politie nieuw of onbekend was, moest op intakegesprek. Van 641 vrouwen kon het prostitutieteam zo achterhalen of ze wel vrijwillig aan het werk zijn, en of dat in veilige en gunstige omstandigheden gebeurt. Er zijn in Antwerpen geen mannen die zich als man prostitueren, wel als travestiet of transgender.

De leeftijd in de Antwerpse seksbranche ligt doorgaans tussen 20 en 29. In Antwerpen zijn vooral Roemeense prostituees actief, met op de tweede en derde plaats Bulgaarse en Spaanse meisjes.

Het prostitutieteam heeft in 2016 ook gecontroleerd op tippelprostitutie, wat verboden is. Er werden 158 GAS-boetes uitgeschreven en twaalf vrouwen werden bestuurlijk aangehouden.

1.500 “raamseksmedewerkers” actief in Schipperskwartier in 2016
Foto: rr

Seksinstellingen

Er werden het voorbije jaar ook ruim 150 personen gecontroleerd bij 28 acties in de Antwerpse seksinstellingen. Dat gebeurde in stripbars en -clubs, sekscinema’s en niet-professionele massagesalons. In deze zaken zijn vooral Belgische vrouwen aan het werk.

Bij deze controles werden drie sekscinema’s op bevel van de burgemeester gesloten wegens slechte hygiënische omstandigheden. Eén pand werd gerechtelijk verzegeld omwille van mensenhandel.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio