R. Cappellen FC onder vuur: “Voetballer van 9 jaar zet je niet aan de deur”

Foto: W&F

R. Cappellen FC onder vuur: “Voetballer van 9 jaar zet je niet aan de deur”

Print
Kapellen -

Net als bij Lierse vorige maand, is er ook bij R. Cappellen FC deining ontstaan over het doorverwijzen van kinderen van 9 jaar naar een andere club omdat ze niet het gewenste niveau halen.

In het geval van Lierse SK herriep de CEO de beslissing van de jeugdleiding die volgens hem zonder overleg gebeurde. “Lierse wil geen eliteclub zijn, alle kinderen moeten hier tot hun elfde de kans krijgen zich te ontwikkelen”, zei CEO Jan Van Elst.

R. Cappellen FC verdedigde zijn beleid en blijft achter de afvloeiingen staan. “Mijn zoontje van 9 jaar voetbalt al voor zijn derde seizoen bij Cappellen FC”, vertelt een ontgoochelde vader uit Merksem. “Bij de U10 voetballen 24 spelertjes. Het is een mooie vriendengroep, die goed roteert. Spijtig genoeg kregen mijn zoon en drie ploegmaatjes half april te horen dat ze na dit seizoen niet meer welkom zijn. Als reden geven ze op dat de club verwacht dat hij binnen twee jaar niet het gewenste niveau zal halen. Terwijl een kind van 9 jaar toch nog in volle evolutie is! Hoe kan je dat al voorspellen?”

Jorg Keldermans, secretaris van R. Cappellen FC, verdedigt de aanpak. “Door beperkingen op het vlak van onder meer infrastructuur, kunnen wij geen honderden kinderen laten opdraven.”

“Onze beste spelers trekken naar Antwerp of Lierse. En hun beste spelers worden opgepikt door Anderlecht. In de andere richting gebeurt hetzelfde”, zegt Keldermans. “Een kind dat zich minder snel ontwikkelt dan verwacht, zal naar een lager niveau vloeien. Elk jaar krijgt Cappellen FC de vraag van clubs uit de omgeving welke spelers wij laten vertrekken. Het is net hetzelfde als in het onderwijs: voor sommige kinderen is het beter dat ze les volgen in het TSO of BSO dan in het ASO.”