Plots ontslag van FBI-directeur wakkert vermoedens aan dat Trump Rusland-onderzoek in doofpot wil steken

Print

FBI-directeur Comey moest in maart nog getuigen voor de onderzoekscommissie rond de mogelijk Russische inmenging bij de verkiezingen. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag onverwacht James Comey ontslagen, de directeur van de federale politiedienst FBI. De Democraten vragen zich af of Comey te dicht bij de waarheid over Rusland en Trump kwam.

Donald Trump liet James Comey per brief weten dat hij na overleg met zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, had besloten dat Comey niet meer geloofwaardig was als hoofd van de FBI. Die dienst valt onder het ministerie van Justitie. Comey zou het vertrouwen hebben verspeeld, onder meer wegens zijn aanpak van het onderzoek naar Hillary Clintons privé-emailserver, waarmee ze professionele mails had verwerkt.

Vorig jaar vlak voor de presidentsverkiezingen had Comey aangekondigd dat de FBI een nieuw onderzoek had geopend naar e-mails van Hillary Clinton, de Democratische tegenstandster van Trump. Volgens de Democraten had die aankondiging bijgedragen tot Clintons nederlaag. Dinsdag was nog gebleken dat Comey vorige week aan het Congres onnauwkeurige informatie had gegeven over de e-mails van Clinton.

James Comey is pas de tweede FBI-directeur ooit die ontslagen wordt. Hij was benoemd door Trumps voorganger Barack Obama, maar had onder meer gewerkt voor de Republikein George W. Bush. Comey had er nog maar drie jaar van zijn termijn van tien op zitten.

Onderzoekscommissie

De Democraten hebben vragen bij de timing van het ontslag. Als Comeys aanpak van de e-mailaffaire Trump zorgen baarde, waarom wachtte de nieuwe president dan vier maanden voordat hij hem ontsloeg? Trump had de kans om de FBI-directeur al op 20 januari, dag één van zijn presidentschap, te ontslaan.

Ze trekken ook de motivatie in twijfel. Trump ontslaat de man die het onderzoek leidde naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Daarom stellen de Democratische oppositie, maar ook tal van analisten in de VS hardop de vraag: kwam Comey te dicht bij de waarheid?

De Democraten eisen een onafhankelijke aanklager in het Rusland-onderzoek, om de ‘vermoedens van een doofpotoperatie weg te nemen’. Ook de Republikeinse Senator John McCain gaf aan ‘teleurgesteld’ te zijn, en herhaalde zijn pleidooi voor een parlementaire onderzoekscommissie.

De zoektocht naar een opvolger begint meteen, liet het Witte Huis nog weten. En die opvolger wordt benoemd door... president Trump.

Plots ontslag van FBI-directeur wakkert vermoedens aan dat Trump Rusland-onderzoek in doofpot wil steken
De ontslagbrief die Comey ontving. Foto: AFP
Nu in het nieuws