Vluchteling in nood belt kustwacht: “U bent dichter bij Malta, bel maar naar hen”

Archiefbeeld. Foto: AFP

Vluchteling in nood belt kustwacht: “U bent dichter bij Malta, bel maar naar hen”

Print

“Help ons, wij sterven.” Die woorden van een Syrische vluchtelingen zijn te horen op geluidsopnames van de noodoproep die hij deed toen de boot, waarop hij met 479 anderen zat, begon te zinken. De Italiaanse hulpdiensten bleven huiveringwekkend kalm: “Bel maar naar Malta, meneer, dat is dichterbij.”

De feiten dateren van 2013. Een Syrische arts gebruikt het laatste beltegoed op zijn gsm om vanop de Middellandse Zee een noodoproep te doen. Het schip waarop hij met 479 anderen zit, dreigt te zinken dus is hulp dringend nodig. “Help ons, wij sterven”, zegt hij.

Helaas voor de man is de Italiaanse kustwacht niet onder de indruk. “Meneer, u bent dichter bij Malta. Bel maar naar hen”, zegt de telefonist. Uit onderzoek van de feiten is gebleken dat het zinkende vissersschip zich eigenlijk op 218 kilometer van Malta en slechts 133 kilometer van het Italiaanse Lampedusa bevond.

“We gaan dood”

Ook een tweede telefoon heeft geen succes. “Ik ben een dokter, we gaan dood.” Maar ook ditmaal is het duidelijk antwoord dat hij maar naar Malta moet bellen. “Maar ik heb geen geld meer op mijn gsm, doe dat voor mij. U heeft mijn nummer”, smeekt hij.

De Italianen namen uiteindelijk contact op met Malta, maar een oplossing kwam nooit uit de bus. Enkele uren later zonk het schip en kwamen 268 vluchtelingen, waaronder 60 kinderen, om het leven. De dokter die de noodoproep deed, overleefde het.

Verantwoordelijkheid

Nu de opnames openbaar gemaakt zijn, breekt een zware discussie los over wie nu verantwoordelijk is. In dit geval lijkt de moeilijke discussie tussen Malta en Italië de vluchtelingen fataal te zijn geworden.

Beluister de opnames hier.

Nu in het nieuws