© VTM

VIDEO. Covers van Bart Peeters zorgen voor ontroerendste aflevering van ‘Liefde voor Muziek’-seizoen

Hij staat bekend als de immer sympathieke spring-in-‘t-veld. Hij brak door met ‘The Radio’s’ en zorgde nadien ook solo voor muzikale parels. Koen Wauters noemt hem de Toon Hermans van de songteksten. Wanneer zijn nummers maandagavond centraal stonden in VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’ zorgden ze voor de emotioneelste aflevering van deze reeks. Bart Peeters zorgt, in welke vorm dan ook, voor kippenvel.

mrra

Met heel veel vertrouwen leent Bart Peeters zijn repertoire uit aan zijn collega’s. Van ‘Lepeltjesgewijs’ tot ‘Wat Nog Komen Zou’ of ‘She Goes Na Na’: de artiesten staan voor een rollercoaster van emoties.

Isabelle A.: 'Dormir En Cuillère' (2014)

Het is Isabelle A die als eerste voor kippenvel zorgt. Zij heeft één van Barts grootste hits – Lepeltjesgewijs – in een Franstalig jasje gestoken. Ze verbaast iedereen met het warme ‘Dormir En Cuillère’. “Ik wist niet dat dit mogelijk was met Lepeltjesgewijs”, besluit Bart. De toon is meteen gezet voor wat al snel de meest ontroerende aflevering van het seizoen blijkt te worden.

Josje: 'Ontdooi me' (2008)

“Jouw teksten zijn geniaal in z’n eenvoud”, gaat Josje verder. En daarmee doelt ze op ‘Ontdooi me’, een nummer dat Bart schreef in 2008. Zijn versie zorgt al voor heel wat warme gevoelens, maar het ex-K3’tje tilt het lied naar nog een niveau hoger. Met veel overtuiging pakt ze iedereen in met haar stem.

Natalia: ‘Poolijs’ (2010)

Natalia weet hoe ze haar publiek moet beroeren, dat is duidelijk. De diva koos voor ‘Teardrops’ van The Radio’s, dat Bart nadien in het Nederlands uitbracht als ‘Poolijs’. “Het is heel moeilijk om het origineel nog beter te maken, dus ik heb het over een andere boeg gegooid.” Natalia’s soulversie gaat door merg en been. Het roept bij velen herinneringen op aan wijlen Robert Mosuse en dat zorgt voor heel wat tranen.

Lady Linn: ‘Raindrops On A Leaf’ (2014)

Ook Lady Linns vertaling van ‘Wat Nog Komen Zou’ raakt een gevoelige snaar. Bart schreef destijds het nummer toen hij zijn vader verloor en de versie van de zangeres gaat dan ook recht naar zijn hart. Ze maakte er helemaal haar eigen ding van, maar even ingetogen en pakkend: “Bij mij heet het ‘Raindrops On A Leaf’. Omdat we allemaal als regendruppeltjes zijn op een blad, die er zo kunnen afvallen.”

Gers Pardoel: ‘Hemel’ (2016)

Ook Gers kiest voor een gevoelig nummer, wat hij met veel flair met zijn eigen stijl besprenkelt. Hij brengt ‘Hemel’, het lied dat Bart vorig jaar nog schreef naar aanleiding van de terroristische aanslagen in ons land. “De tekst leent zich er heel makkelijk toe om dit te rappen”, vindt Gers en dat doet hij dan ook alsof het nummer altijd al zo bedoeld was. Een straffe versie voor een straffe tekst.

Clouseau: ‘She Goes Nana’ (1992)

Clouseau sluit het rijtje af met de allergrootste hit van The Radio’s: ‘She Goes Nana’. En dat zorgt voor heel wat nostalgie, zowel bij de artiesten als bij de kijkers thuis. “De keuze was makkelijk”, klinkt het bij Koen en Kris. “Eigenlijk is dit een nummer waar je niet mag aankomen. Maar we dachten in Gers’ termen: fuck it. Dit is een eerbetoon aan Robert Mosuse.”

Bart Peeters: ‘Als Jij Met Je Billen En Je Heupen Shaket’

Een bewogen aflevering vol pakkende covers, dus Bart besluit om het - in zijn eigen lichtvoetige stijl - met een vrolijke noot af te sluiten. Daarvoor had hij een eerbetoon aan één van zijn muzikale helden in gedachten: hij brengt ‘Booty Ooty’ van Johnny Guitar Watson. En daar heeft hij een heel goede reden voor. Speciaal voor zijn grote liefde Anneke vertaalde hij het nummer naar ‘Als Jij Met Je Billen En Je Heupen Shaket’. “Ik heb mijn vrouw leren kennen op een discofuif en dit is ons liedje. Ik draag het op aan Anneke.”

MEER OVER Bart Peeters