50 vervuilende bussen rijden nog altijd in LEZ: “Goedkoper dan nieuwe bussen kopen”

Foto: Photo News

50 vervuilende bussen rijden nog altijd in LEZ: “Goedkoper dan nieuwe bussen kopen”

Print
Antwerpen -

De pachters van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn die de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen aandoen, rijden met een vijftigtal bussen die niet voldoen aan de voorwaarden om gratis in de LEZ te mogen rijden.

Ze betalen daarvoor in totaal 69.000 euro aan retributies op jaarbasis, zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Marino Keulen (Open Vld) aan bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

"De pachters kiezen ervoor om te betalen om met een beperkt aanbod van oudere bussen Antwerpen binnen te rijden en nog niet te opteren voor de aankoop van nieuwe bussen", aldus Keulen, volgens wie het bedrag van 1.380 euro per jaar per bus voor de pachters een peulenschil is in vergelijking met de aankoop van een nieuwe bus.

De Lijn zal volgens Keulen in de nieuwe aanbestedingscontracten voor exploitanten of pachters bijkomende criteria rond groene bussen opnemen.

In maart schreef Gazet van Antwerpen al over de vervuilende bussen in de LEZ. “Er is een tijdelijke toelating voor bussen die niet voldoen aan de voorwaarden om gratis de LEZ in te mogen”, zei Antwerps leefmilieuschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) toen in onze krant.