Greipel slaat dubbelslag in Giro na schakelprobleem Ewan: ritwinst en roze trui

Foto: AFP

Greipel slaat dubbelslag in Giro na schakelprobleem Ewan: ritwinst en roze trui

Print

Andre Greipel heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. Tegen de verwachtingen in eindigde deze tweede etappe in een massaspurt, die ditmaal wel volgens het boekje verliep. Roze trui Lukas Pöstlberger probeerde net als gisteren een massaspurt voor te zijn, maar André Greipel spurtte autoritair naar de zege. Caleb Ewan kreeg in de laatste rechte lijn schakelproblemen. Jasper Stuyven staat ook op het podium, hij finishte als derde. Greipel slaat een dubbelslag, hij is ook de nieuwe leider.

De tweede etappe in deze 100e Giro werd opnieuw op Sardinië verreden, tussen Olbia en Tortoli. Het ritprofiel liet vermoeden dat er voor de tweede dag op rij geen massaspurt zou zijn, door de helling van tweede categorie (Genina Silana). De top daarvan lag op vijftig kilometer van de streep en leek net iets te pittig om er met alle rasspurters over te raken. De finish lag in Tortoli, na een rit van 221 kilometer.

Waar gisteren nog prachtige beelden konden gemaakt worden van een zonnig Sardinië, ging het peloton zaterdagmiddag van start in een regenachtig decor. De vlucht van de dag werd al vroeg gevormd, in de eerste tien kilometer gingen eerst Lukasz Owsian (CCC) en Koshevoy (Wilier) ervandoor. Het duo kreeg snel het gezelschap van Daniel Teklehaimanot (Dimension), Evgeniy Shalunov (Gazprom) en Simone Andreetta (Bardiani).

Greipel slaat dubbelslag in Giro na schakelprobleem Ewan: ritwinst en roze trui
Foto: EPA

Bergtrui naar Eritreeër

De Eritreeër Teklehaimanot had zijn zinnen vandaag op de bergtrui gezet, nadat hij in de eerste rit ook al deel uitmaakte van de vlucht van de dag. Daar had het peloton duidelijk geen problemen mee, het gaf de vijf vluchters maximaal zes minuten voorsprong. Teklehaimanot testte al eens zijn benen bij de eerste tussenspurt in Budduso, maar moest op de top van de Nuoro (3e categorie) wel zijn meerdere erkennen in de Italiaan Simone Andreetta.

De strijd om de bergpunten was het enige wapenfeit in de eerste 150 kilometer van deze tweede etappe. Het peloton had goed gerekend, want nadat Teklehaimanot de volle buit pakte op de Genna Silana (2e categorie) ging het snel bergaf met de voorsprong van de kopgroep. Dat was het laatste wapenfeit van Teklehaimanot en bij uitbreiding de vijf vluchters. Teklehaimanot had de bergtrui door zijn klimmetje wel beet en liet zich daarna verzwelgen door het peloton in de afdaling.

Greipel slaat dubbelslag in Giro na schakelprobleem Ewan: ritwinst en roze trui

Dan toch een massaspurt

Het leek er dan toch op dat we een massaspurt gingen krijgen in de straten van Tortoli, al probeerde Nathan Haas (Dimension Data) nog met een late uitval op 45 kilometer van de meet een massaspurt voor te zijn. Davide Martinelli (Quick Step Floors) sprong mee, maar nam niet over en zorgde er zo mee voor dat het duo snel weer werd ingerekend.

Ondanks de voortekenen kregen we dus toch een massaspurt aan aankomstplaats Tortoli, want de meeste spurters hadden de laatste klim van de dag goed verteerd. De meeste spurters, maar niét Giacomo Nizzolo. De Italiaan voelde zich gisteren al niet zo goed en hing in de laatste 50 kilometer constant aan de rekker. Een streep door de rekening van zijn ploeg Trek-Segafredo, maar wél goed nieuws voor Jasper Stuyven, die nu volop zijn eigen kans mocht gaan...

De laatste vijf kilometer waren een slijtageslag, met Ilnur Zakarin even als verrassende verliezer. De Rus, kopman bij Katusha, verloor een halve minuut in de aanloop naar de massaspurt. Anderhalve kilometer van de meet slaagde hij er toch in om het gat te dichten, waardoor hij met de schrik vrijkwam en geen tijdsverlies leed. De aanloop naar de massaspurt verliep net als gisteren opnieuw zeer chaotisch, met enkele onnodige wegversmallingen. Lukas Pöstlberger probeerde net voor de rode vod nog eens weg te springen, maar ditmaal bleef hij een massaspurt niet voor.

André Greipel reed autoritair naar ritwinst, mede door een schakelprobleem van concurrent Caleb Ewan (Orica-Scott). De Duitser start morgen ook in de roze leiderstrui, zijn allereerste roze trui ooit. Voor zijn ploeg Lotto-Soudal is het de eerste roze trui sinds Robbie McEwen in 2005. Jasper Stuyven was eerste Belg op een derde plaats. Zondag staat de derde etappe in de Ronde van Italië op het programma, dan krijgen de renners een ultrakorte en snelle namiddagetappe voorgeschoteld. Lees hier alles over die derde etappe!

Top tien:

1. André Greipel (Lotto-Soudal)

2. Roberto Ferrari (UAE)

3. Jasper Stuyven (Trek)

4. Fernando Gaviria (Quick Step Floors)

5. Kristian Sbaragli (Dimension Data)

6. Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo)

7. Ryan Gibbons (Dimension Data)

8. Geraint Thomas (Sky)

9. Caleb Ewan (Orica)

10 Valerio Conti (UAE)

Meer sportnieuws