Wat zijn de “fidget spinners” die je overal ziet opduiken en waarom zijn scholen er zo tegen?

Scholen verbieden ze, ouders van kinderen met aandachtsstoornissen lijken de kleine prulletjes te omarmen en het internet staat vol filmpjes om er trucjes mee te leren uithalen. Nieuw zijn ze bepaald niet, maar sinds kort kenden de ‘fidget spinners’ een ware heropleving.

Nick De Schutter

De ‘fidget spinner’, bij gebrek aan een betere vertaling de ‘frutseldraaier’, werd ondertussen meer dan twintig jaar geleden bedacht door Catherine Hettinger, een Amerikaanse uitvindster. Die wilde er in eerste instantie enkel haar dochter mee bezighouden, maar stelde het idee ook voor aan enkele grote speelgoedproducenten. Toch verdient ze niets aan haar razend populaire uitvinding.

De vrouw stelde het idee voor aan Hasbro, maar werd daar afgewezen. Tot 2005 hield ze het patent op haar uitvinding, maar aangezien het idee maar niet van de grond wilde komen, besloot ze de 400 dollar die het haar zou kosten om het patent te vernieuwen voor andere dingen te gebruiken. Daarom loopt ze nu waarschijnlijk heel wat inkomsten mis.

© ISOPIX

Toch is Catherine niet boos dat ze nu niets meer verdient aan haar idee, zelfs niet op Hasbro, dat het speeltje nu natuurlijk wel verkoopt. “Als het nu iets was als een nieuw soort sigaretten en mijn enige motivatie was om geld te verdienen, dan stond ik er misschien anders tegenover. Maar nu vind ik het gewoon spannend”, vertelde de vrouw aan Time Magazine.

Wat is een ‘fidget spinner’ nu eigenlijk?

De ‘fidget spinner’ is een klein gadget dat in je handpalm past. De meestvoorkomende is er een met in het midden een kogellager die ervoor zorgt dat het ding moeiteloos draait, en drie uitstulpingen met elk ook een kogellager.

Het is de bedoeling dat je een van de kogellagers met twee vingers vastneemt en het ding dan een zetje geeft zodat het begint te draaien. De snelheid waarmee het draait, hangt volledig van jou af. Bij het draaien produceert het ding een zacht zoemgeluid dat voor velen evenveel bijdraagt aan het rustgevende aspect van het prulletje als het feit dat je ergens mee kan prutsen terwijl je je op andere dingen focust.

Je kan zo ver gaan in het bedenken van trucjes die je met de ‘fidget spinner’ kan uithalen als je wil, en ze worden zowel spotgoedkoop als peperduur aangeboden met versies in zilver of koper. Om maar te benadrukken dat de ‘fidget spinner’ er voor iedereen is.

Voor iedereen, maar net iets meer voor wie autisme of ADHD heeft. Of niet?

De ‘fidget spinner’ wordt vaak aangeprezen als een fantastisch middel om de concentratie van kinderen te verhogen en meer specifiek kinderen met ADHD en autisme. Onderzoek wees in het verleden al uit dat ook voor volwassenen geldt dat je je beter kan concentreren wanneer je ondertussen ergens mee kan prutsen.

© Pol De Wilde - VUM

Heel wat dokters en therapeuten zijn echter van mening dat de ‘spinner’ niet meer is dan een extra afleiding. De producenten zelf zetten het product zo in de markt ‘op basis van feedback van gebruikers’, maar er is tot nog toe geen wetenschappelijk bewijs dat de speeltjes kinderen met ADHD en autisme echt kunnen helpen.

Dr. Tony Lloyd van de ADHD Foundation blijkt echter wel voorstander te zijn van de speeltjes. Hij is van mening dat ze een manier vormen voor kinderen om hun nood aan beweging te bevredigen zodat hun hersenen dopamine blijven produceren, wat de concentratie en het geheugen bevordert.

De nieuwste plaaggeest in het klaslokaal

Vooral in Amerika, waar de hype haar hoogtepunt al bereikt heeft, hebben verschillende scholen het speeltje echter al verbannen. Een enkele ‘spinner’ valt nog wel te verdragen, maar wanneer enkele leerlingen tegelijk aan het ‘frutseldraaien’ zijn, resulteert dat in een uitermate storend geluid.

© An Nelissen

Het gaat zelfs zover dat leerkracht Chris Hildrew een brief kreeg van een van zijn leerlingen waarin ze hem vraagt de speeltjes alsjeblieft te verbieden. “Ik vind ze storend, ze zijn zo lawaaiig en als je je probeert te concentreren hoor je niets anders dan het draaien”, zo schreef het tienermeisje.

“Een andere reden is dat als iemand er een heeft, je erdoor aangetrokken wordt omdat ze trucjes proberen uithalen en iedereen ernaar kijkt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De frutseleconomie

Niet alleen de ‘fidget spinner’ is razend populair, ook de ‘fidget cube’ (omdat we nu toch bezig zijn: de ‘frutselkubus’) werd al voor zijn lancering een gigantisch succes. De bedenkers van de kubus, die heel wat meer frutselmogelijkheden biedt dan de ‘spinner’, wilden aanvankelijk 15.000 dollar ophalen om hun speeltje te kunnen ontwerpen.

Dat doel overschreden ze moeiteloos, en ondertussen haalde hun crowdfundingsactie al meer dan zes miljoen dollar op. Meer dan 150.000 mensen deden een bijdrage aan de campagne en hebben hun speeltje de afgelopen maand allicht al in de bus gekregen.