Kinderarts Sabine Bleyaert zet zich al vier jaar belangeloos in voor Artsen Zonder Vakantie

Print

Foto: Patrick Van Dyck

Boechout - Kinderarts Sabine Bleyaert (50) uit Boechout trekt al vier jaar op rij voor twee weken als vrijwilligster naar Congo voor Artsen Zonder Vakantie. “Het is voor mij de ideale manier om mijn job als kinderarts te combineren met mijn engagement en liefde voor Afrika.”

“Artsen Zonder Vakantie is niet hetzelfde als Artsen Zonder Grenzen”, benadrukt Sabine Bleyaert. “Artsen Zonder Grenzen biedt hoofdzakelijk humanitaire noodhulp in conflictgebieden. Artsen Zonder Vakantie heeft als doel het niveau van de gezondheidszorg op lange termijn te verhogen op plaatsen die niet noodzakelijk ‘in brand staan’. Samen met lokale artsen of verpleegkundigen houden we er consultatie, onderwijzen we nieuwe technieken en leggen we medische dossiers aan.”

De Boechoutse kinderarts is vooral onder de indruk van de creativiteit van de plaatselijke dokters. “Zij bieden met minimale middelen maximale hulp. Een RX-toestel is vaak stuk, stromend water is zeldzaam, de hoeveelheid medicijnen is beperkt en er is zelden elektriciteit.” Bleyaert is werkzaam in Nyangezi, een stad in het oosten van Congo, aan de grens tussen Rwanda en Burundi. “Daar zijn slechts twee artsen. Zij doen zo ongeveer alles. Van bevallingen tot operaties. Ze zijn zowel kinderarts als gynaecoloog.”

Of haar man het wel een fijn idee vindt dat er steeds een flinke hap van de vakantietijd naar haar vrijwilligerswerk in Congo gaat?  "Hij vindt het prima", knipoogt ze. "Zolang ik ook nog tijd maak om samen met het hem op vakantie te gaan."

www.azv.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio