© ss

Wetenschappelijk bewezen: katten houden echt van mensen

Katten houden echt van mensen. Dat zouden enkele Amerikaanse onderzoekers bewezen hebben. Tijdens hun onderzoek lieten ze een dertigtal katten kiezen tussen menselijke aandacht, eten, speeltjes en interessante geuren. De helft van de katten verkoos duidelijk de menselijke aandacht boven alle andere mogelijkheden.

nadb

Aan honden is vaak duidelijk te zien dat ze dolblij zijn wanneer hun baasje thuiskomt. Bij katten is dat meestal iets minder zichtbaar. Zij zijn iets afstandelijker en lijken vooral geïnteresseerd in hun etensbakje. Al bestaan er uiteraard ook uitzonderingen.

Nu hebben onderzoekers van de Amerikaanse Oregon State University echter aangetoond dat de meeste katten menselijk gezelschap verkiezen boven eten.

Tijdens hun onderzoek gaven ze 38 katten - huiskatten en katten uit een asiel - de keuze tussen drie mensen, drie soorten eten, drie speeltjes en drie interessante geuren. Nadat alle katten gekozen hadden, deden de onderzoekers de proef nog eens opnieuw met de mens, het eten, het speeltje en de geur die bij de eerste test het meest succes had.

Daaruit bleek dat 37 procent van de katten bij de laatste test het eten verkoos. 11 procent koos voor de speeltjes en iets minder dan 3 procent - één kat dus - was geïntrigeerd door de geuren.

Maar 19 katten - precies de helft - had een duidelijke voorkeur voor het gezelschap van mensen en verkoos hen boven alle andere mogelijkheden. Hoewel er een duidelijke individuele variatie is, concluderen de onderzoekers uit de studie op Sciencedirect.com dat katten dus wel degelijk van mensen houden.

Vastgoed

Jobs in de regio