Parlementslid Raoul Hedebouw met mes aangevallen tijdens 1 mei-optocht

Raoul Hedebouw, de populaire kopman van PVDA/PTB in Wallonië, is met een mes aangevallen in Luik vlak voordat hij het woord ging nemen op de 1 mei-toespraak van zijn partij op de Place Saint-Paul. Hedebouw diende ondertussen een klacht in tegen zijn aanvaller, die volgens RTBF al eerder in aanraking kwam met de politie. Hij werd in 2010 in Antwerpen al eens eerder veroordeeld voor geweldpleging.

adm, lob, wle

Hedebouw werd lichtgewond aan zijn been. Op beelden die een omstaander kon maken, is te zien hoe een 63-jarige man achter Hedebouw loopt, en vervolgens een voorwerp in zijn been steekt. De dader blijft daarop kalm naast het parlementslid staan. De politicus lijkt eerst niet helemaal te beseffen wat er gebeurt, maar kan daarna wel ontkomen. Sommige omstaanders lijken helemaal niet door te hebben wat er aan de hand is.

Hedebouw was duidelijk aangeslagen, maar gaf toch zijn voorgenomen toespraak. Hij zei gewond te zijn geraakt door een messteek in zijn been, maar stelde de aanwezigen gerust dat het wel goed gaat met hem. "Er is meer nodig om ons het zwijgen op te leggen". Daarop hield hij alsof er niets gebeurd was een vurige toespraak, waarin hij stevig uithaalde naar ondermeer minister Maggie De Block. Na afloop van die uiteenzetting leek hij weer in zijn gebruikelijke doen, en ging hij zelf ook met de pers praten.

"Diep geschokt"

Hedebauw diende klacht bij de politie van Luik tegen de dader "Gelukkig werd Raoul Hedebouw slechts lichtgewond, maar 'hij heeft geluk gehad', volgens het medisch personeel van het Luikse ziekenhuis waar hij naartoe werd gebracht", zegt de PVDA verder. "Wij zijn diep geschokt door deze laffe aanval", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. Raoul Hedebouw wil iedereen bedanken voor de vele steunbetuigingen die hij al heeft ontvangen, aldus de PVDA-mededeling.

Premier Charles Michel heeft de aanval tegen PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw veroordeeld. “Wij veroordelen elke vorm van geweld en wensen hem een goed herstel toe”, verklaarde de eerste minister op de bijeenkomst van de Franstalige liberalen in Court-Saint-Etienne. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de aanval veroordeeld. "Geweld of dreiging met geweld is ontoelaatbaar in onze samenleving. Sterkte aan Kamerlid Hedebouw", aldus De Wever op twitter.

Dader gewond

De dader is een man van Turkse afkomst en is 63 jaar oud. Dat meldt het parket van Luik. De man werd in 2010 in Antwerpen al veroordeeld voor geweldpleging, maar was niet bekend bij het Luikse parket. Hij moet dinsdag voor de onderzoeksrechter verschijnen, hij riskeert vier jaar cel. Een politiek motief valt niet uit te sluiten. Volgens sommige getuigen zou hij aanhangers van de PVDA hebben uitgescholden voor 'idioten'. De man zou volgens de Franstalige openbare omroep RTBF bekend zijn bij de politie voor geweldpleging. Vorige week zou hij nog met de politie in aanraking gekomen zijn.

De dader werd overmeesterd en afgevoerd door de politie. Hij raakte daarbij zelf ook lichtgewond, is op beelden te zien. De dader was volgens sommige bronnen ook in het bezit van een bus pepperspray of een traangasgranaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio