4.000 Antwerpenaren maken ketting rond de stad

Print
Antwerpen -

Ongeveer 4.000 Antwerpenaren hebben zondag, onder een prachtig zonnetje, een kilometerslange mensenketting gevormd rond het stadscentrum. Het initiatief ging uit van ‘Plan A’. Het burgerproject dat de Antwerpenaren een grotere stem wil geven en van Antwerpen een meer leefbare stad wil maken, trapt dit weekend zijn initiatief op gang.

De initiatiefnemers hoopten om op rond 15 uur op 25 locaties rond de stad een grote ketting te kunnen vormen met in totaal 12.500 mensen. Die doelstelling werd niet bereikt, maar onder andere aan Park Spoor Noord, Spoor Oost, de site Post X aan de Singel in Berchem en aan het Galgenweel op Linkeroever kwamen toch heel wat Antwerpenaren opdagen om hun stadsgenoten een hand te geven.

Hoewel de doelstelling van een volledig ononderbroken ketting rond de stad niet werd bereikt is de organisatie toch tevreden. “Heel tevreden zelfs. De opkomst wisselde sterk per punt, maar in totaal waren er toch zeker 4.000 mensen”, zegt organisator Ciska Hoet. “We zijn vooral blij dat het een heel diverse opkomst is geworden. Alle mensen van Antwerpen, naast ook vele organisaties, waren vertegenwoordigd.”

Inclusieve stad

ayer_7473",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_ordctn2a"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",l,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}var a=document.getElementById(e),l="0_ordctn2a",n="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var l=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(l.length>0)for(var n=l.length;n>=l.length;n--){var t=l[n-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op '+d+"",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),t=0,l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})})

Het initiatief kwam van Plan A, een nieuwe burgerbeweging met de steun van tientallen middenveldorganisaties. De organisatie spreekt van een symbolische actie. “We wilden tonen dat we willen zorgen voor de stad, en dat we een inclusieve stad zijn. We hechten veel belang aan burgerinspraak, niet enkel via verkiezingen. Deze actie was de kers op de taart van ons aftrapweekend. Nu willen we ideeën van mensen verzamelen om over een jaar te komen tot een pact van A.”

Een uur eerder verzamelden nog zo’n 60 mensen aan het Russisch consulaat, na een oproep van de Antwerpse holebiorganisatie Het Roze Huis. Ze protesteerden er tegen de houding van Rusland tegenover homoseksualiteit en ze verwijten het land blind te zijn voor en niets te doen aan de illegale kampen in de deelrepubliek Tsjetsjenië, waar homoseksuelen worden opgesloten en gemarteld.

 

De organisatie kantte zich fel tegen het geweld en riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de feiten. Tegelijk werd slachtoffers van geweld tegen holebi’s en transgenders gevraagd zich telkens te melden. Een groepsfoto werd gemaakt, om die op de microblogsite Twitter te delen met de vermelding ‘#youexist’, als blijk van steun voor mensen die hun geaardheid niet durven uiten. Open Vld-politici Annemie Turtelboom en Philippe De Backer woonden de actie bij.

www.planvoora.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio