“Ze zijn super gemotiveerd om de traditie voort te zetten”

Leo Keuppens, zijn schoondochter en zijn kleinkinderen voor het recent geopende ijssalon. Foto: Margo Tilborghs

“Ze zijn super gemotiveerd om de traditie voort te zetten”

Print
Essen - De ijsjesmicrobe zit er goed in bij de familie Keuppens. Na twee generaties ijsdraaien is het nu de beurt aan schoondochter Liesbeth Peeters. Zij opende onlangs een salon in de Nieuwstraat.

“Meer dan zestig jaar geleden zijn mijn ouders begonnen met het maken van ambachtelijk ijs”, zegt Leo Keuppens (70). “Mijn vader was melkventer en hij legde de link naar roomijs al snel.Ik was nog een broekventje toen ik hem met verse melk en botermelk zag sjouwen.In een houten ton die werd aangedreven door een motortje draaide hij roomijs met verse koemelk en room van de melkerij. Ik herinner me nog goed dat mijn vader altijd zei: Zodra de koeien buiten mogen, is het ijs goed. De dag van vandaag ligt dat natuurlijk iets anders. Nu komen ze te weinig buiten.”

Heel wat jaren later, in 1977, namen Leo en zijn broer Boudewijn het recept en de fakkel over. “Met zijn eerste triporteur, een bakfiets, leverde ik dagelijks aan de bewoners van Horendonk. Toen later de hele gemeente moest worden bevoorraad, kwam er een driewieler met motor aan te pas. Mijn broer opende een ijssalon en ik ging op de baan en bezocht de tavernes en restaurant in de Kempen. Onze ijslammetjes en -taarten voor allerlei feestelijkheden werden erg gesmaakt.”

Na 25 jaar vond Boudewijn het welletjes. Hij wilde het wat rustiger aan doen en meer gaan reizen. Zelf bleef Leo ijs maken en verkopen. “Ik herstelde de unieke triporteur uit 1961 en die doet nog steeds dienst wordt op allerlei feestelijkheden. Ondertussen ben ik bijna zeventig jaar en is het tijd om de fakkel door te geven.”

Met wafel of pannenkoek

Die fakkel werd met succes overgenomen door Leo’s zoon Erwin en zijn vrouw Liesbeth. “We zijn vorig jaar aan een proefperiode begonnen in de Beliestraat”, zegt Liesbeth. “Daar verkochten we enkel meeneemijsjes. Het project draaide uitstekend. Daarom kochten we in de Nieuwstraat een nieuw pand en richtten we het in als ijssalon.”

Met de opening breien Liesbeth en Erwin een nieuw hoofdstuk aan het veertigjarig bestaan van Keuppens roomijs. Naast ijs kan je hier ook terecht voor een koffie, wafel of pannenkoek, al dan niet gecombineerd met ijs.”

Leo is bijzonder trots op zijn opvolgers. “Ze zijn super gemotiveerd om de traditie verder te zetten. Hun klantvriendelijkheid, kwaliteit en service zijn hun sterkste troeven.”

Maar daar eindigt het verhaal niet voor de ervaren ijsdraaier. “Het is niet omdat ik dit jaar zeventig word dat ik bij de pakken wil blijven zitten. IJscrème is altijd mijn passie geweest en ik zal mijn zoon en schoondochter blijven volgen. Ik zal hen met raad en daad bijstaan. Voor het maken van taarten kunnen ze alvast op mij rekenen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio