Play-off-finale volleybal wordt dan toch op een vroegere datum gespeeld

De Brusselse kortgedingrechter heeft de eis van de Belgische Volleyballiga (BVL) om het speelschema van de play-off-finale in de EuroMillions Volley League opnieuw te wijzigen, afgewezen. De BVL had geëist dat zou teruggekeerd worden naar het oorspronkelijke speelschema, dat door het Koninklijke Belgische Volleybal Verbond (KBVBV) midden maart werd aangepast, maar de kortgedingrechter is daar niet op ingegaan. Dat meldt Anouk Devenyns, persrechter van de Brusselse Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg.

“De rechter verklaarde de zaak ongegrond en we zijn tevreden met deze uitspraak. Net als in het verleden blijven we constructief in overleg gaan met de EuroMillions Volley League, net als met alle andere adviescommissies van de federatie”, reageerde de KBVBV in een persmededeling.

Op 16 maart meldde de KBVBV dat zijn Raad van Bestuur unaniem de beslissing had genomen om de wedstrijden van de play-off-finale vroeger te laten plaatsvinden. De laatste wedstrijd zou daardoor niet op 10 mei, zoals eerst gepland, maar wel op 7 mei gespeeld worden. Volgens de Liga, die het had over een “falend bondsbeleid”, werd die beslissing genomen om de voor de nationale ploeg geselecteerde spelers te laten deelnemen aan een trainingsstage. Dat was voor de clubs onaanvaardbaar. “Omdat er geen rekening werd gehouden met de commerciële belangen van de EuroMillions competitie, noch met de fysieke belasting van de spelers, die in de beslissende eindfase vijf finalematchen in negen dagen moeten spelen.

Volgens de advocaten van de federatie werd de kalenderwijziging ingegeven door een internationaal toernooi waarvoor de nationale U21 zich wisten te kwalificeren in januari. Omdat dit toernooi op 18 mei begint en de internationale federatie stelt dat spelers minstens tien dagen eerder ter beschikking worden gesteld van de nationale ploeg, achtte de federatie het nodig om de laatste speeldag te vervroegen naar 7 mei.

De BVL, die de clubs uit het betaald volleybal vertegenwoordigt, vermoedde echter dat het niet zozeer om het U21-toernooi te doen was, maar dat het wel de bondscoach van de nationale mannenploeg was die er baat bij heeft om zijn spelers al vroeger te verzamelen voor een internationaal toernooi dat op 24 mei aanvangt. Want bij beide ploegen die zich kwalificeerden voor de finale speelt slechts één U21-speler. De BVL eiste dan ook dat de oorspronkelijke kalender gehandhaafd zou worden.

In de play-off-finale staat titelverdediger Roeselare tegenover Maaseik. Maaseik heeft drie keer het thuisvoordeel (29 april, 3 en 7 mei), Roeselare twee keer (1 en 5 mei).

Meer sportnieuws